Kine heeft weinig zin bij lage rugpijn

nieuws 286 personen met lage rugpijn werden gedurende 6 weken onderzocht. De helft kreeg een standaard kine-programma (met, afhankelijk van de preciese klachten, mobilisatie van de rug, strectching, koude- of warmtebehandeling), de andere helft kreeg de raad om actief te blijven. Beide groepen kregen ook een brochure met praktische adviezen. Na 2, 6 en 12 maanden werd een evaluatie gemaakt op basis van gestandaardiszeerde vragenlijsten over de last die ze nog ondervonden. Bij 200 van de 286 patiënten waren de gegevens beschikbaar gedurende de gehele follow up periode van 12 maanden.
Hoewel de patiënten in de therapiegroep meenden meer baat van de behandeling te hebben ondervonden, werd deze waarneming door geen van de objectieve methoden gestaafd. Daarom besluiten de onderzoekers dat standaard fysiotherapeutische behandeling niet effectiever is dan één onderzoeks- en adviesgesprek.zie ook rubriek pijn

bron: British Medical Journal, 23 september 2004

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram