Website brengt epidemie Respiratoir Syncytiaal Virus (RSV) in kaart

nieuws Het Rega Instituut KULeuven lanceert met de steun van het biofarmaceutisch bedrijf AbbVie om de jaarlijkse RSV-epidemie in real time in kaart te brengen.

RSV (Respiratoir Syncytiaal Virus) brengt elk jaar in de herfst- en wintermaanden een wereldwijde epidemie van respiratoire infecties teweeg, waardoor er bij de premature en de meer kwetsbare borelingen ernstige complicaties kunnen optreden met soms blijvende gevolgen. Bronchiolitis is de meest voorkomende ontsteking van de onderste luchtwegen bij kinderen die veroorzaakt wordt door het zeer besmettelijke RSV.

Voor de meeste voldragen, gezonde borelingen verloopt een RSV-infectie zonder veel hinder, maar bij verzwakte baby’s met een chronische ziekte en vooral vroeggeboren baby’s, met minder goed ontwikkelde luchtwegen en een onrijp immuunsysteem, kunnen ernstige complicaties optreden.

In België lijden elk jaar gemiddeld 6.000 borelingen aan bronchiolitis. Deze acute virale infectie van de luchtwegen is de belangrijkste oorzaak van hospitalisatie van baby’s, met een gemiddelde opnameduur van 4 tot 10 dagen. Bovendien bestaat er nog geen behandeling tegen deze ziekte, enkel de symptomen (o.a. hoest, piepende ademhaling, lichte koorts) kunnen aangepakt worden.
Bronchiolitis kan bij risicozuigelingen leiden tot ernstige ademhalingsmoeilijkheden, chronische aandoeningen van de luchtwegen en kan in extreme gevallen zelfs fataal zijn. Op een latere leeftijd bestaat een verhoogde kans op astma of een aanhoudend piepende ademhaling.

Preventie
“Preventie is vandaag dan ook de enige manier om hoog-risico baby’s te beschermen tegen RSV-bronchiolitis. De tracking website zal daarin bijstaan door meer informatie aan ouders te bieden over de te nemen voorzorgen. Deze infectie moet beperkt worden door eenvoudige hygiënische voorzorgsmaatregelen in acht te nemen, zoals steeds de handen goed te wassen, speelgoed regelmatig te ontsmetten, de kinderkamer te verluchten en plaatsen waar gerookt wordt te vermijden, enz.”, zegt Prof. dr. Marc Van Ranst.

In geval van prematuriteit lopen zuigelingen en jonge kinderen een groter risico om een ernstige vorm van bronchiolitis op te lopen met een mogelijke heropname in het ziekenhuis tot gevolg. In België wordt 8% van de kinderen te vroeg geboren. Voor risico baby’s bestaat er een zogeheten ‘passieve immunisatie’ om de fysieke weerstand op peil te houden. Zeker voor hen is voorkomen beter dan genezen zodat ze een hospitalisatie kunnen vermijden.

Epidemiologische website
De nieuwe website laat labo’s toe om hun gegevens (aantal positieve en ook het totaal aantal RSV-testen) dagelijks te uploaden. Zo beschikken zorgverleners en ouders over een live update over de aanwezigheid van het RSV-seizoen in België. De website laat verder toe om ouders in de getroffen regio’s extra te informeren over preventieve maatregelen om de epidemie zo goed als mogelijk in te dijken.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram