Rookverbod in rusthuizen

Laatst bijgewerkt: april 2008

nieuws Het algemeen rookverbod in plaatsen die toegankelijk zijn voor het publiek (zoals scholen, stations, sportzalen, winkels...), geldt ook voor rusthuizen en andere verzorgingsinstellingen. Omdat daarover blijkbaar nog altijd misverstanden bestaan, zal de Federale Overheidsdienst (F.O.D.) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu de rusthuizen informeren over een correcte toepassing van het rookverbod.
• Het rookverbod geldt voor alle instellingen uit de sociale en aanverwante sectoren waar bewoners permanent of tijdelijk verblijven: homes voor bejaarden, serviceflats, tehuizen voor personen met een handicap, ...
• Het rookverbod is van toepassing in alle lokalen die vrij toegankelijk zijn, zoals inkomhal, gangen, trappen, verbindingsruimtes, liften, vergaderlokalen, toiletten, refters... of waar meerdere mensen samenkomen. Het is niet mogelijk om roken toe te laten in een afgesloten gedeelte van een bedrijfsrestaurant of om het roken toe te laten in een koffiekamer of verpozingsruimte. Het volledige bedrijfsrestaurant en alle koffie- of verpozingsruimten moeten rookvrij zijn.
• De directie moet bij de ingang van de gebouwen voldoende en duidelijk zichtbare rookverbodtekens aanbrengen.
Alle asbakken moeten verwijderd worden. Asbakken geplaatst in een ingangsnis of aan een buitendeur waardoor de inkomhal of een gang in de rook worden gezet, kan dus niet. In de inkomhal van die gebouwen mogen geen rookslierten terechtkomen, noch van bezoekers noch van personeel, dat voor de ingang staat te roken. Uitdoofasbakken in het sas van een ingang kunnen ook niet.
• De directie kan, na overleg met het personeel, een speciale rookkamer inrichten. Een rookkamer moet zodanig ingericht en geventileerd worden dat er geen rook kan ontsnappen naar werkruimten of sociale voorzieningen. Die moeten rookvrij blijven.
• Het rookverbod geldt niet voor gesloten private ruimten zoals de persoonlijke kamers en privé-vertrekken van bewoners (of mensen die overdag in het rusthuis verblijven). Hier mogen bewoners en niet-bewoners roken. De directie kan wel beperkingen opleggen en omwille van de veiligheid bv. roken in bed verbieden. Ook in meerpersoonskamers geldt in principe een rookverbod.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram