Nicotinevaccin werkt niet

nieuws Een inenting om te stoppen met roken; het klinkt erg aantrekkelijk, maar werkt het ook? Helaas niet, luidt de conclusie van Nederlandse onderzoekers. Zij onderzochten of een nicotinevaccin (NicVAX®) de kans op succes bij stoppen met roken vergroot. Door toediening van het vaccin vormen zich nicotine-antilichamen die zich binden aan de nicotinemoleculen die tijdens het roken in het bloed komen. Dit nicotine-antilichaamcomplex is vervolgens te groot om de bloed-hersenbarrière te passeren, waardoor het beloningseffect van nicotine tijdens het roken theoretisch vermindert en stoppen makkelijker wordt.

In totaal deden zo’n 558 rokers tussen de 18 en 65 mee aan het onderzoek. Alle rokers kregen varenicline en gedragsmatige ondersteuning, waarbij de helft van de proefpersonen 6 vaccinaties tegen nicotine kreeg en de andere helft placebo-injecties. Relatief veel mensen waren in staat om te stoppen, maar een vaccinatie voegde hier niets aan toe: ongeveer eenderde van de rokers in zowel de vaccinatie- als de controlegroep was tussen week 37 en 52 gestopt.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram