Mensen die roken kosten de gezondheidszorg minder geld

123-vr-roken-sigaret-170_07.jpg

nieuws Mensen die roken kosten de gezondheidszorg niet meer maar minder geld. Daarom is het een slecht idee om rokers meer te laten betalen voor zorgverzekeringen. Dat stelt een onderzoekster van het Erasmus Medisch Centrum van Rotterdam in het Erasmus Journal of Medicine.

Rokers hebben inderdaad een verhoogd risico op tal van ziekten en hogere gezondheidskosten. Anderzijds sterven rokers gemiddeld 4 jaar vroeger dan niet-rokers. Als mensen stoppen met roken, gaan hun medische kosten omlaag, maar hun levensverwachting stijgt. Het gevolg is dat zij op latere leeftijd een beroep doen op de gezondheidszorg. De kostprijs voor de gezondheidszorg ten gevolge van de langere levensduur ligt hoger dan de gezondheidskosten voor rokers. Blijven roken kost de gezondheidszorg op de lange termijn minder geld dan stoppen met roken. Indien men ook de kosten van verminderde productiviteit van rokers meetelt, kosten rokers wel meer aan de samenleving dan niet-rokers. Maar dat wordt dan weer ruimschoots gecompenseerd door de zware taksen op tabaksproducten.

Er bestaan ook ethische bezwaren tegen een premieverhoging voor rokers. Het is namelijk niet rechtvaardig om rokers meer te laten betalen voor de gezondheidszorg, terwijl ze minder kosten. Waarom zouden ook mensen die veel alcohol drinken, of ongezond eten niet extra moeten betalen?

Volgens het artikel is het dan ook niet verantwoord om rokers meer te laten betalen voor hun gezondheidszorg.


Laatst bijgewerkt: februari 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram