Jonge beginnende rokers snel verslaafd

Laatst bijgewerkt: juni 2022

nieuws Jonge beginnende rokers raken sneller verslaafd aan sigaretten dan lang werd aangenomen. Onder jonge rokers bepaalt de mate van verslaving daarnaast ook het sterkst de kans van slagen van de stoppoging. Dit blijkt uit een doctoraatsonderzoek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam over het rook- en stopgedrag onder jongeren van 13 tot 17 jaar. Jonge beginnende rokers kunnen al snel verslaafd raken aan sigaretten. Sporadisch roken door jongeren heeft dus meer effect dan lang werd gedacht: het is niet alleen onschuldig experimenteren. Vanwege de verslavende werking, de zeer schadelijke gezondheidsgevolgen van roken en omdat stoppen met roken steeds moeilijker wordt naarmate men langer rookt, is het belangrijk dat jongeren zo vroeg mogelijk stoppen met roken.
Het blijkt dat of jongeren succesvol stoppen met roken het sterkst bepaald wordt door hoe verslaafd ze zijn en bijvoorbeeld niet door hoe gemotiveerd ze zijn om te stoppen. Verder blijkt ook dat jongeren met rokende ouders en rokende vrienden minder kans hebben om te stoppen met roken. Dat jongeren die veel bloot staan aan rokers in hun omgeving eerder beginnen met roken, was al bekend, maar uit het onderzoek blijkt dat deze jongeren ook verslaafder zijn, minder graag willen stoppen en ook moeilijker kunnen stoppen met roken.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram