E-sigaret valt onder rookverbod in scholen

123-e-sigaret-roken-5-2.jpg

nieuws Hoewel hierover bij heel wat scholen nog onduidelijkheid bestaat, valt de e-sigaret wel degelijk onder het wettelijk rookverbod op school.

Een e-sigaret kan zowel nicotine als geen nicotine bevatten. Bij kinderen en jongeren was in het verleden vooral de shisha-pen populair. Dit is een e-sigaret die meestal geen nicotine en tabak bevat en in allerlei kleuren en (alcohol)smaken bestaat.
Vandaag neemt ook de populariteit van de gewone e-sigaret – met vullingen die een variabele hoeveelheid nicotine bevatten – toe bij jongeren. Het VIGeZ raadt het gebruik van zowel shisha-pen als gewone e-sigaret door jongeren af omdat ze de gezondheid kunnen schaden en de drempel naar roken voor hen kunnen verlagen.

Rookverbod in scholen
Sinds 1 september 2008 is er een algemeen rookverbod van kracht in scholen. De wetgever voerde dit verbod in voor het roken van producten op basis van tabak en soortgelijke producten. De elektronische sigaret valt onder ‘soortgelijke producten’, ze is dus verboden in alle gevallen waar een rookverbod op school geldt. Zelfs als die elektronische sigaret geen nicotine en geen tabak bevat.

E-sigaret enkel om te stoppen met roken
Het klopt dat de e-sigaret met nicotine een efficiënt hulpmiddel kan zijn bij het stoppen met roken. Dat geldt ook voor jongeren die al stevig roken. Maar de bedoeling is wel om ook op termijn te stoppen met de e-sigaret. Eerst stoppen met de tabakssigaret, daarna ook met de e-sigaret en dus met nicotine.

Aan jongeren die niet roken geeft het VIGeZ een andere boodschap: laat de e-sigaret links liggen. Leg als leerkracht aan jongeren uit wat e-sigaretten zijn en dat ze niet onschadelijk en onschuldig zijn. E-sigaretten kunnen mogelijk de toegang naar tabak en/of een nicotineverslaving verkleinen.
Bovendien is nicotine voor jongeren geen onschuldige stof: als de hersenen nog in ontwikkeling zijn is nicotine erg schadelijk. Ook zijn de hersenen van jongeren veel vatbaarder voor een nicotineverslaving.

Laatst bijgewerkt: juni 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram