Vaak reuma bij jongere met rugpijn

nieuws Van de jonge mensen die met chronische lagerugklachten bij de huisarts komen, blijkt 16% een reumatische aandoening te hebben. Dat blijkt uit onderzoek aan het Erasmus Medisch Centrum, gepubliceerd in het tijdsschrift PlosOne.

Elk jaar klopt 20% van de 18- tot 45-jarigen bij de dokter aan met chronische pijn in de onderrug. Dat zijn er jaarlijks meer dan honderdduizend. Bij een op de zes patiënten bleken de klachten veroorzaakt door axiale spondyloartritis. Dit is een verzameling reumatische rugaandoeningen, waarbij sprake is van een ontsteking in de lage onderrug, het zogeheten sacro-iliacale gewricht. De ziekte van Bechterew is hiervan de bekendste.

Deze aandoening kan goed behandeld worden met oefentherapie en een langdurige kuur van ontstekingsremmende pijnstillers. Missen die hun uitwerking, dan kunnen biologische reumaremmers worden voorgeschreven. Veel patiënten met axiale spondyloartritis komen op die manier van de pijnklachten af en kunnen weer normaal functioneren.

Bron:
http://dx.plos.org/10.1371/journal.pone.0131963
http://www.erasmusmc.nl/corp_home/corp_news-center/2015/2015-07/5252329/


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram