Later eerste kind: meer IVF behandelingen

nieuws Het toenemen van de leeftijd waarop vrouwen aan het ouderschap beginnen heeft eveneens de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen een vruchtbaarheids (fertiliteits) kliniek bezoeken doen toenemen. Veel vrouwen beginnen zelfs na hun 35ste jaar pas aan kinderen, een leeftijd waarop de vruchtbaarheid al sterk aan het afnemen is. Het duurt dan niet alleen langer om zwanger te worden, maar áls een vrouw zwanger wordt na haar 35ste krijgt ze vaker een miskraam, en als ze níet spontaan zwanger wordt, ontstaat er meer behoefte aan medische hulp.
Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Maastricht gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Fertility and Sterility.
De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen voor het eerst een fertiliteitskliniek bezoeken is in 24 jaar gestegen met 3,7 jaar. Deze stijging is vergelijkbaar met de toename in leeftijd van vrouwen bij de geboorte van hun eerste kind over dezelfde periode. In 1985 was de gemiddelde leeftijd bij eerste bezoek aan de fertiliteitskliniek in Maastricht 27,7 jaar en in 2008 was de gemiddelde leeftijd 31,4 jaar.
Voor elk jaar dat de gemiddelde leeftijd bij geboorte van het eerste kind in de algemene bevolking toenam, nam de gemiddelde leeftijd bij de vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen in eenzelfde mate toe (1,1 jaar). Indien men de leeftijd van 25 jaar als standaard neemt, dan is de kans dat een paar medische hulp nodig heeft bij hun poging om zwanger te worden 1,5 keer verhoogd bij 30 jaar, 2,5 keer verhoogd bij 35 jaar en liefst 6,5 keer verhoogd bij 40 jaar.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram