Voor jou gelezen op De Standaard

Donorsperma maakte kinderen ziek

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws In het vruchtbaarheidscentrum van het AZ Sint-Lucas te Gent zijn, door een genetisch defect van een Deense spermadonor, twee kinderen ter wereld gekomen met de ziekte neurofibromatose.

Vorig jaar ontstond er wereldwijd ophef toen bleek dat een Deense man met een defect gen zijn sperma had geleverd aan de Nordic Cryobank, een commerciële spermabank in Kopenhagen. Zijn zaad kwam terecht in minstens tien landen. Ook in België werd het sperma gebruikt in fertiliteitsbehandelingen, zo blijkt uit recent vrijgegeven documenten uit Denemarken.

De bal ging zelfs in ons land aan het rollen. In juni 2009 nam het AZ Sint-Lucas in Gent contact op met de Deense spermabank nadat er een kind was geboren met neurofibromatose van het type 1 (NF-1), een erfelijke aandoening die vooral de huid- en zenuwweefsels aantast.

Daarop stelde de directie van de Nordic Cyrobank een onderzoek in. Ook het Heilig Hartziekenhuis in Leuven, het AZ in Brugge en het UZ Brussel hadden het zaad van de man gebruikt. Het AZ Sint-Lucas ontdekte daarenboven nog een tweede kind met de ziekte. In totaal werden er met het zaad van de man minstens 43 kinderen verwekt. Daarvan lijden er wellicht negen aan neurofibromatose.

Fertiliteitsexpert Patrick Puttemans van het Heilig Hartziekenhuis Leuven pleit voor een Europese databank van donoren. Herman Tournaye van het UZ Brussel is voorstander van een Europese aanpak.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/DMF20130621_001


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram