Daten: zo word je de beste versie van jezelf

dossier

Januari is de ideale maand om te daten. Datingsites zien het aantal bezoekers pieken en noteren begin januari de meeste acties. Daarom heeft de dating site Match.com de eerste zondag van januari uitgeroepen als Dating Sunday.
Heel wat singles nemen bij het begin van een nieuw jaar blijkbaar het goede voornemen om een (nieuwe) relatie te zoeken, omdat ze een leegte voelen tijdens de eindejaarsperiode en een partner missen met wie ze de gezelligheid en de feestvreugde kunnen delen.

Succesvol daten draait vooral om uitstraling. Ook al heb je geen perfect silhouet of is je gezicht niet helemaal symmetrisch, met de juiste kledij, een kapsel dat flatteert en eventueel een likje make-up zie je er meteen stukken beter uit. Maar niet alleen je uiterlijk speelt een rol als je er aantrekkelijk wilt uitzien, de juiste ingesteldheid is even belangrijk.
Met deze tips vergroot je de kans om je droomprins(es) te vinden. 

We leggen de lat te hoog

We willen er allemaal mooi uitzien en goed overkomen. Zeker wanneer we op zoek zijn naar een partner en van plan zijn om te gaan daten. Helaas werd qua uiterlijke kenmerken niet iedereen even goed bedeeld door moeder natuur. En zelfs als je lichaam aan alle essentiële maatstaven van de esthetiek voldoet, heb je zelf misschien toch een paar puntjes van kritiek: een paar rondingen die je liever kwijt wilt of de vorm van je neus die je niet zo mooi vindt. Het is een fenomeen van deze tijd. Weinig mensen zijn (helemaal) tevreden met hun ‘looks’ en vooral vrouwen zijn op dat vlak zeer streng voor zichzelf. De esthetische lat wordt dan ook zeer hoog gelegd, soms zelfs te hoog. Het schoonheidsideaal dat we cultiveren is niet altijd realistisch en wordt nog altijd hoofdzakelijk gedicteerd door modehuizen en merken die skinny mannequins met een perfect ogende huid de catwalk opsturen. Wie zich te veel spiegelt aan die normen en zichzelf onvoldoende aantrekkelijk vindt, zal onzeker worden over zijn uiterlijk en een laag zelfbeeld ontwikkelen. En dat zijn in geen geval de ideale parameters om te daten en een interessante soul mate aan te trekken. Iedereen heeft een unieke schoonheid en is mooi op zijn of haar manier: dat is een belangrijke gedachte die je je eigen moet maken als je niet (helemaal) happy bent met hoe je eruitziet. Als je van jezelf houdt zoals je bent en positief in het leven staat, dan straal je dat ook uit en ben je een aantrekkelijk persoon.

Een positief zelfbeeld doet je stralen

123-h-dating-online-01-21.jpg
Het komt erop aan om je eigen schoonheid te ontdekken. Om je sterke punten te zien en ze optimaal te benutten of te accentueren. Zolang je spiegels vermijdt om niet geconfronteerd te worden met je uiterlijk is er werk aan de winkel. Wat natuurlijk niet betekent dat je geen inspanning moet doen om je gewicht wat onder controle te houden en je lichaam te verzorgen.
We geven graag een paar tips om je goed in je vel te voelen en de juiste accenten te leggen, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Zo word je de beste versie van jezelf als je op de versiertoer gaat en scoor je veel beter.

De juiste spirit

123-h-date-koppel-buiten-01-21.jpg
 1. Werk aan je zelfvertrouwen
  Mensen die zelfvertrouwen uitstralen, trekken andere mensen aan. Ze hebben een zweem van zorgeloosheid die anderen geruststelt en geven rust. Wees dus overtuigd van de dingen die je doet en zegt, maar ga ook doordacht te werk. 
 2. Voel je goed in je vel
  Je mag gerust je sterke kanten tonen en trots zijn op wat je bereikt hebt. Wat niet betekent dat je voortdurend moet opscheppen, want dat werkt dan weer averechts. 
 3. Ontspan je bij een (eerste) contact
  Pieker niet over hoe je eruitziet of hoe je overkomt. Als je je verlegenheid of onzekerheid aan de kant zet, kom je veel meer ontspannen over. Richt je gedachten op de persoon waarmee je praat en gedraag je zoals je dat zou doen als er iemand die je beter kent tegenover jou staat. Zo ben je helemaal aanwezig in het gevoerde gesprek en heb je echt contact. 
 4. Wees jezelf
  Het heeft ook geen zin om je anders voor te doen dan je bent. Als jullie interesses en visies te ver uiteenlopen, wordt het toch niets tussen jullie. Speel geen type-rolletje om iemand te versieren. Het is oneerlijk tegenover jezelf en tegenover de andere. Finaal komt je ware aard toch naar boven en dan loopt de relatie wellicht verkeerd af. Je bent wie je bent en je kunt de essentie van je persoonlijkheid niet totaal veranderen om met iemand te matchen.
  Je zegt ook beter wat je denkt. Het heeft geen zin om de man of vrouw waarmee je in gesprek bent naar de mond te praten om op een goed blaadje te staan. Een andere mening kan tot een interessante discussie leiden. Ze durven uiten, getuigt ook van een sterke persoonlijkheid. 
 5. Praat over je passies
  Over de dingen die je passioneren, praat je automatisch al enthousiast en levendig. Die opwinding werkt aanstekelijk en maakt van jou een interessant en aantrekkelijk persoon. Heb vooral geen schrik om iets uit je leefwereld te delen, om te onthullen wat jou boeit en drijft. Vraag ook naar de interesses van je date, want daarmee maak je duidelijk dat je hem/haar beter wilt leren kennen.
 6. Empathie en zorgzaamheid zijn sterke troeven
  Wees niet bang om een oprecht compliment te geven of om te tonen dat het contact je een goed gevoel heeft. Toon ook dat je zorgzaam en empathisch bent. Het is een gave die zeer erg geapprecieerd wordt want ten slotte wil iedereen toch wel graag begrepen, gekoesterd en geliefd worden.

De juiste stijl (voor vrouwen)


f-123-HD-daten-kledij-kleur-04-18.jpg
 1. Vind een stijl die bij jou past
  Laat je niet leiden door de modegrillen. Zoek een eigen stijl die past bij jouw figuur. Vergeet je maat, ontdek je vorm en haal het beste uit jezelf naar boven. Draag kledij met bijpassende accessoires en make-up (geen make-up is ook een optie) waarbij je je comfortabel voelt. Jouw stijl is het visitekaartje van jouw persoonlijkheid. Kleuren en kledingstukken dragen die je goed staan, dat geeft je meteen meer zelfvertrouwen. Het zorgt ervoor dat je je losser voelt en dat je meer op je gemak op pad gaat. Zo’n positieve ‘mindset’ straal je dan ook uit, waardoor je er aantrekkelijker gaat uitzien.
  Het maakt niet uit of casual jouw ding is, skinny je tweede huid is of als je helemaal opgetut de beste versie van jezelf bent, maar er zijn een aantal fouten die je in elke stijl zeker moet vermijden:
  - kledij die te klein is of die te ruim zit
  - lingerie die niet goed zit of niet aan je maat is aangepast
  - een te ver uitgesneden décolleté
  - een onverzorgd uiterlijk of een te zwaar parfum
  Voor kledingadvies aangepast aan jouw lichaamstype - van Apple tot Vase - kan je onder andere terecht op http://www.bodyshapecalculator.co.uk/trinny-and-susannahs-12-body-shapes.
 2. Accentueer je pluspunten
  Je favoriete lichaamsdelen die je zelf mooi vindt, mag je gerust ook in de kijker zetten. Met een aantal kleine ingrepen kan je ze extra benadrukken.
  - Wil je het accent op je gezicht en je voeten leggen, draag dan gekleurde schoenen en oorbellen in dezelfde kleur. De outfit daartussen hou je best eenvoudig, onopvallend en effen. Een felle kleur voor schoenen en oorbellen doet je langer en slanker lijken.
  - Een mooie hals kan je benadrukken door een bovenstuk met een V-hals te dragen en een kapsel op schouderlengte.
  - Wil je het accent leggen op je borsten, kies dan een T-shirt met een print op die hoogte of een ketting op die lengte.
  - Heb je mooie schouders of sleutelbeenderen, draag dan een jurk, top of trui waarbij een of beide schouders bloot zijn. Hou wel rekening met de rest van je bovenlichaam.
  - Ben je trots op je smalle taille en heupen, dan kun je die extra accentueren door een opvallende riem te dragen. Heb je een lange taille, dan mag die riem ook best breed zijn.
  - Heb je een voller bovenlichaam maar slanke benen, dan vestig je de aandacht op je onderste ledematen door broeken of rokken met een print, een borduursel of een glanzende coating te dragen.
 3. Zoek welk kapsel ‘geknipt’ is voor jou
  Een mooi verzorgde en gezonde haardos is super belangrijk. Je kapsel is een van de eerste dingen waar mensen naar kijken en het maakt een wereld van verschil als je een stijl (lengte, kleur, type) gevonden hebt die past bij je figuur, je gezicht en je teint. Kleur of bewerk je haar niet te vaak zodat het zijn natuurlijke glans en soepelheid niet verliest en niet beschadigd wordt. 
 4. Zorg voor een gezonde blik
  Als je aantrekkelijk wilt zijn, dan moet je er sowieso gezond uitzien. Dat is een conditio sine qua non. Verzorg je huid en je gebit, eet en drink gezond, beweeg regelmatig, slaap voldoende, ontspan je van tijd tot tijd.

Bronnen: www.wikihow.com, https://www.verbeteruwimago.nl

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram