Veilig in de zon

nieuws De te hoge blootstelling aan de zon is één van de belangrijkste factoren voor de ontwikkeling van huidkanker. Om de mensen te wijzen op de risico's, lanveert Volksgezondheid de informatiecampagne "Veilig in de zon 2008" gelanceerd. "Het is een misverstand dat je niet bruint als je zonnecrème aanbrengt", aldus de organisatoren.

Huidtype
Belangrijk is om eerst het huidtype van de persoon in kwestie te bepalen. Iemand met een huidtype 1 (melkwitte huid, vaak rossig of lichtblond haar, verbrandt altijd en bruint bijna nooit) die zich matig blootstelt aan de zon is het best gebaat met een hoge bescherming en een factor (SPF) tussen de 30 en 50, daar waar iemand met huidtype 4 (getinte huid, verbrandt zelden, ...) genoeg heeft aan een lage bescherming en een beschermingsfactor van 6 tot 10.

UVA en UVB
Steeds meer producten moeten het UVA-logo gaan dragen. Deze producten beschermen niet alleen tegen de ultraviolette B-stralen (UVB) van de zon, maar ook tegen de ultraviolette A-stralen, die even nefast kunnen zijn.

Tips
Een paar nuttige tips kunnen tot slot al heel wat ellende voorkomen.
- Traditioneel wordt gewezen op het belang van beschermende kledij en accessoires (zonnebril, hoedje) en het vermijden van overmatige blootstelling en zonnebrand.
- Een goede zonnecrème is onontbeerlijk. De organisatoren ontkrachten in dit verband de mythe dat mensen die een zonnecrème gebruiken minder (snel) bruin worden.

Kinderen
De grootste voorzichtigheid is geboden bij jonge kinderen. Langdurige blootstelling aan de zon en frequente zonnebrand op jeugdige leeftijd hebben vele jaren later een invloed op de ontwikkeling van huidkanker. Voor baby's van minder dan een jaar geldt dat ze best ten allen tijde in de schaduw blijven.

www.veiligindezon.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram