Toenemend gevaar voor Dengue-infectie in Thailand

nieuws Mensen die naar Thailand reizen, moeten zich overdag goed beschermen tegen muggen die de infectieziekte Dengue overbrengen. In de zomer van 2008 was er een belangrijke epidemie in Thailand, waarbij in totaal bijna 45.000 mensen besmet werden, met 46 dodelijke slachtoffers. Recente gegevens uit Zweden (Eurosurveillance, februari 2009) tionen aan dat ook veel toeristen worden besmet: tussen november 2008 en januari 2009 raakten minstens 50 Zweedse toeristen in Thailand besmet.
Dengue of knokkelkoorts is een virusinfectie die wordt overgedragen via muggen van de soort Aedes. Dengue komt in alle tropische gebieden voor en vooral in dichtbevolkte gebieden in Zuidoost-Azië (o.m. Singapore, de Filipijnen, Thailand, Indonesië en Maleisië), de eilanden in de Stille Zuidzee, de Caraïben, Midden-Amerika, de noordelijke helft van Zuid-Amerika en sporadisch ook in Afrika. Ook zijn er gevallen gemeld in Mexico en Zuid-Texas. De ziekte is momenteel in volle expansie in vele tropische gebieden. De aandoening geneest vanzelf, maar men kan zich wekenlang erg slap voelen, wat soms gepaard gaat met hinderlijke spier- en zenuwpijn. De behandeling is uitsluitend symptomatisch: paracetamol of niet-steroidale ontstekingsremmers, bv. ibuprofen. Geen aspirine. Bij de ernstige vormen is spoedopname in een goed uitgerust ziekenhuis noodzakelijk.

De muggen die dengue overbrengen steken overdag, vooral in de voormiddag (van 9 - 11 uur), en na de namiddag tot voor zonsondergang (van 13.00 - 17.00 uur). Binnenshuis, op schaduwrijke plaatsen of als het bewolkt is, kan hij de hele dag actief zijn. De mug komt veel voor in drukbezochte gebieden en wordt aangetrokken door bedrijvigheid, vocht, warmte en kooldioxide. De mug broedt in 'waterreservoirs' als oude autobanden, blikken, vaten, emmers, bloemvazen en stortbakken, die allemaal regelmatig worden aangetroffen in de huiselijke omgeving.
- Vermijd plaatsen met stilstaand water, daar broeden de dengue-muggen. Verwijder stilstaand water in en rond de woning.
- Smeer u overdag in met muggenwerende middelen. Tijdens de middagrust en voor baby’s moet men een muskietennet gebruiken.

Lees ook: Dengue (knokkelkoorts): virusinfectie met ernstige complicaties


Laatst bijgewerkt: mei 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram