Teken: let er op

Laatst bijgewerkt: juli 2022
levensstadia-teek.gif

nieuws Teken zijn kleine, op spinnetjes lijkende insecten tussen de 1 en 3 mm groot en zijn vooral actief van begin maart tot in oktober. Teken zitten voornamelijk op struikgewas en hoog gras, waar ze wachten op een voorbijkomend dier of mens. Vanaf hun schuilplaats laten ze zich vallen en bijten zich vast in de huid waarna ze zich volzuigen met bloed. Teken hebben hierbij de voorkeur voor plekken waar de huid dun of warm en vochtig is zoals in liezen, knieholten, oksels en op de buik. Bij kinderen worden teken vaak op het hoofd, in de hals, achter de oren en bij de haargrens gevonden.
Soms zijn teken besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme (Lyme-borreliose) veroorzaakt. Hierom is het belangrijk dat u uzelf en uw kinderen na een bezoek in de vrije natuur of een parkachtige omgeving controleert op teken.
De beste preventieve maatregel is het vermijden van tekenbeten.

Hiervoor zijn volgende maatregelen belangrijk:
• beschermende kledij (b.v. lange mouwen, broekspijpen in de kousen, hoofddeksel),
• lichtgekleurde kledij, teken- en insectenwerende producten.
• Insectenwerede middelen. In een brochure over teken, uitgegeven door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap (administratie Gezondheidszorg) wordt vermeld dat insectenrepellants op zichzelf onvoldoende bescherming geven tegen teken, en dus een vals gevoel van veiligheid kunnen geven. Wanneer toch geopteerd wordt voor een repellant zoals diëthyltoluamide (DEET) , moet men er rekening mee houden dat er enkel bescherming is op de plaatsen waar de repellant is aangebracht, en dat de bescherming slechts enkele uren aanhoudt.
• Na wandelen of spelen in bossen dient men in ieder geval nauwkeurig de aanwezigheid van teken op te sporen. Eventueel aanwezige teken dienen zo snel mogelijk verwijderd te worden met behulp van een pincet of tekentang. Voorafgaandelijke desinfectie of gebruik van een lokaal verdovend middel is daarbij niet nodig. Ontsmetting met alcohol na het uithalen wordt wel aangeraden.
• Het is nuttig de datum van de tekenbeet te noteren.

Lees ook: Alles wat je moet weten over de ziekte van Lyme
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram