Meer dan helft vakantiezwembaden levensgevaarlijk

nieuws De veiligheid in zwembaden van vakantieresorts en aquaparken is in de helft van de gevallen ver onder de maat. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een internationaal onderzoek dat in opdracht van The Blue Cap Foundation is uitgevoerd. Het grootste risico vormen de afzuigpunten in de zwembaden: kinderen en volwassenen kunnen daar onder water aan vastgezogen worden, met dramatische gevolgen.

De stichting heeft onderzoek gedaan in vakantieresorts in Turkije, Griekenland, Egypte, Italië en Frankrijk. Van de resorts die hebben meegewerkt, heeft de helft een levensgevaarlijk watercirculatiesysteem. In zowel de Nederlandse wet als in de Europese zwembadnormen staat dat openingen onder de waterspiegel zo moeten zijn uitgevoerd dat het risico op vastzuigen of bekneld raken van zwemmers wordt voorkomen. Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt echter dat er vaak een behoorlijke zuigkracht op deze openingen staat, soms wel tot het tienvoudige van wat een volwassene kan weerstaan om niet vastgezogen te worden. Dit komt vooral voor bij baden waaraan water wordt onttrokken voor bijvoorbeeld een waterglijbaan. Opvallend is dat veel zwembadbeheerders onwetend zijn over de gevaren, terwijl het probleem vaak met eenvoudige middelen kan worden opgelost.
Op www.thebluecap.com staan tips over hoe men deze zomer veilig kan zwemmen in het zwembad


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram