Besmet met trichinella na het eten van everzwijn

123-afb-trichinella-parasiet-170-12.jpg

nieuws In Limburg en Antwerpen zijn de voorbije weken mensen ziek geworden na het eten van besmet everzwijn dat vanuit Spanje werd ingevoerd. De groothandel die het everzwijnvlees leverde dat een elftal mensen in Limburg en Antwerpen heeft ziek gemaakt, heeft in die periode aan 95 restaurants in heel Vlaanderen everzwijnvlees geleverd.

Hoogstwaarschijnlijk hebben de patiënten een rondworm of trichinella binnen gekregen. De ernst van de ziekte varieert sterk en wordt bepaald door het aantal larven dat iemand binnenkrijgt. “We hebben op dit moment weet van 11 patiënten. De patiënten zijn opgenomen in verschillende ziekenhuizen met griepachtige symptomen zoals spierpijn, hoofdpijn, zwelling rond de ogen, algemeen onwelzijn en hoge koorts. Eén patiënt is ernstig ziek maar niemand verkeert in levensgevaar”, zegt dr. Dirk Wildemeersch van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Omdat de symptomen van trichnellose in milde gevallen soms sterk lijken op die van de griep, is de kans wel reëel dat er nog mensen besmet zijn zonder dat ze het zelf weten.”

Everzwijn gegeten en klachten? Neem contact op met je huisarts of met Zorg en Gezondheid
Door de vage griepachtige beginsymptomen is het stellen van de diagnose niet eenvoudig. Bovendien varieert de incubatietijd, dit is de tijd die verloopt tussen de besmetting en het optreden van symptomen, van 1 tot 45 dagen met een gemiddelde van 10 tot 14 dagen. De patiënten die nu gekend zijn hebben allemaal everzwijn gegeten op restaurant in de periode tussen 1 en 8 november. Zorg en Gezondheid informeert vandaag de huisartsenkringen. Mensen die begin november everzwijn hebben gegeten in een restaurant en die gelijkaardige klachten hebben kunnen best contact opnemen met hun huisarts of met de artsen infectieziektebestrijding van Zorg en Gezondheid.

Over trichinellose
De trichinella of rondworm is een parasiet. De larven in het besmet vlees komen vrij in de maag. In de darm ontwikkelen ze zich tot volwassen wormen die op hun beurt nieuwe larven produceren. Deze kruipen door de darmwand en geraken zo via het lymfe en bloedvatenstelsel in het lichaam en kunnen meerdere organen aantasten. Precies dat laatste maakt trichinellose zo gevaarlijk. Antiwormmedicatie werkt vooral op de volwassen wormen in de darm en bijna niet op de larven in de spieren. Hierdoor kan het jaren duren voordat de parasiet uit het lichaam verdwijnt. De ernst van de aandoening wordt bepaald door het aantal geconsumeerde larven. Sommige patiënten hebben een zeer milde ziekte maar soms verloopt de ziekte veel ernstiger en in zeldzame gevallen kan de patiënt sterven. Trichinellose komt al jaren niet meer voor in België, maar in Spanje komen besmettingen soms nog voor.

Over het besmet everzwijn
Het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid traceert het besmet vlees, gaat na wat er is gebeurd en neemt de nodige maatregelen. De restaurants of groothandelaar treffen in deze geen schuld. Aangezien je everzwijn best rosé eet, wordt de worm bij het bakken niet gedood. Goed verhit everzwijnvlees zoals in stoofvlees geeft geen risico.

Contacten voor artsen en voor mensen met klachten die mogelijk besmet vlees hebben gegeten
• Infectieziektebestrijding Antwerpen: Dr. Koen De Schrijver - tel. 03 224 62 04
• Infectieziektebestrijding Limburg: Dr. Annemie Forier - tel. 011 74 22 40
• Infectieziektebestrijding Oost-Vlaanderen: Dr. Wim Flipse - tel. 09 276 13 80
• Infectieziektebestrijding Vlaams-Brabant: Dr. Pia Cox - tel. 016 66 63 50
• Infectieziektebestrijding West-Vlaanderen: Dr. Valeska Laisnez - tel. 050 24 79 00

Lees ook: Wormen - Worminfecties bij de mens

Laatst bijgewerkt: december 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram