Mijn verhaal: leven met een depressie

Laatst bijgewerkt: juli 2022
123-depressie-10-11-21.jpg

mijn-verhaal

Pauline heeft al jaren last van regelmatig terugkerende depressies. In deze getuigenis vertelt ze hoe ze zich voelt, hoe haar omgeving reageert en hoe ze na donkere periodes des te meer van de lichtpunten geniet.

Lees ook: Vervolgverhaal vanaf 2010 : maar helaas....

De triggers

"De eerste zware depressie kreeg ik nadat ik binnen een periode van nog geen jaar een aantal zeer ingrijpende gebeurtenissen had meegemaakt. Het begon met een val van de trap van mijn zus van 33 jaar waardoor ze kwam te overlijden. Vlak daarna kreeg ik een nieuwe baan en in die eerste week overleed mijn schoonvader op 63 jarige leeftijd na een ziekteperiode van twee maanden aan kanker. In de week van zijn begrafenis trouwde mijn andere zus en zij vertrok naar Limburg. Ze kreeg een miskraam, ik stopte met roken en we verkochten ons huis. Ik zat in het examenjaar van een avondopleiding MBO, op het werk was er een reorganisatie en de druppel was een collega op mijn afdeling die in een weekend plotseling kwam te overlijden. Dit alles heb je dus niet zelf in de hand, het overkomt je. Plots knapte de ballon. De tranen kwamen en hielden niet meer op. Zo energiek en levendig als ik altijd was kwam ik nu levend dood op de stoel te zitten. Ik kwam in een half jaar tijd zelfs 25 kilo aan.

Lees ook: Herken jij de fysieke kenmerken van een depressie?

Geen energie

Een depressie kost enorm veel energie, zelfs praten is me dan te veel. `s Nachts lig ik wakker tot ongeveer vijf uur. Piekeren doe ik niet maar de slaap komt ook niet. `s Ochtends kan ik dan uiteraard mijn bed niet uit; omdat de energie op is en dan wil ik het liefst de hele dag blijven liggen. Mijn stemming wordt in de loop van de dag wel vaak beter, maar gewone zaken als lezen, me concentreren of iets onthouden zit in deze perioden niet in. Ik kom moeilijk op woorden, tril, zweet en alles is me te veel. Het liefst zit ik de hele dag in een hoekje, in de hoop dat niemand aandacht aan me schenkt, want dat kost alleen extra energie. Wanneer het iets beter met me gaat, probeer ik wel zoveel mogelijk te doen. Aangezien ik er uiterlijk zoals anders uitzie, begrijp ik dat mensen die me alleen in mijn betere, gezellige perioden treffen zich niet kunnen voorstellen dat het ook anders kan zijn. 

Lees ook: Wat kun je doen voor iemand met een depressie?

Behandeling

Een ziekte heb je nooit alleen, dus petje af voor mijn man die al meer dan de helft van ons huwelijk mijn depressies moet doorstaan. Hij vlucht soms en gaat fietsen om bij die chagrijnige kop die niks zegt en nergens zin in heeft weg te zijn, en dat begrijp ik best. In de beginjaren wilde ik geen medicijnen, omdat mijn zus (meervoudige persoonlijkheidsstoornis) altijd veel medicijnen had moeten slikken. Ik had een afkeer ontwikkeld. Bovendien duurt het een aantal weken voor de juiste dosering wordt gevonden en de medicatie aanslaat, en moet je tot die tijd de bijwerkingen doorstaan. Maar op de duur kon ik niet anders meer.

Na een aantal soorten antidepressiva te hebben geprobeerd, kreeg ik Prozak, het wondermiddel uit Amerika. In anderhalve week tijd viel ik 7 kilo af. Super… maar ik werd er een zombie van. Ik kon niet meer fatsoenlijk praten en lopen. Het leek wel of ik enorm gedronken had: ik sprak met een dubbele tong en waggelde als een dronkaard… In Amerika is er zelfs een boek verschenen “Mijn leven na Prozak”. Regelmatig heb ik de medicijnen in de zomer afgebouwd, maar telkens ging het mis. Intussen heb ik me erbij neergelegd dat ik medicijnen moet slikken om deftig te functioneren, maar ik blijf zoeken naar nieuwe ontwikkelingen. Ik probeer ook altijd alles om me zo snel mogelijk weer beter in mijn vel te voelen. Bewegen bijvoorbeeld, want dan wordt serotonine aangemaakt, de stof die ik mis. Niet evident, want wanneer je érgens geen energie voor hebt in geval van een depressie, dan is het wel hardlopen.

Lees ook: Stof in psychedelische paddenstoelen helpt mogelijk tegen depressie

Lichtpunten

De voorbije jaren heb ik enorm veel gelezen over depressies en ik volgde al allerlei soorten trainingen en therapieën. Psychotherapie, NEI- en RET-therapie, reïncarnatietherapie... Ik heb een periode aan meditatie, visualisaties en mantra’s zingen gedaan... Ik schafte me een lichtlamp aan voor lichttherapie en ga iedere winter een week naar de zon. Door al die therapieën heb ik mijn leven ondertussen wel helemaal doorgekauwd en op een rijtje maar helaas, de depressies blijven.

Er zijn gelukkig ook voordelen aan mijn depressies. Als ik me slecht in mijn vel voel, heb ik weinig tot geen last van mijn normaal erge rugklachten, omdat ik dan erg weinig doe. En wanneer er weer betere dagen komen, besef ik dat des te meer en kan ik echt genieten van mijn goede stemming en energie." 
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram