Crimineel gedrag kinderen voorspeller delinquente carrière

nieuws Delinquent gedrag bij kinderen onder 12 jaar is een belangrijke voorspeller van een ernstige en langdurige criminele carrière. Bovendien hebben deze kinderen een verhoogde kans op het ontwikkelen van psychiatrische stoornissen en problemen op sociaal en maatschappelijk gebied. Over de factoren die bepalen wie van de vroeg delinquente jongeren ook een criminele carrière ontwikkelt, is nog weinig bekend. Dat blijkt uit onderzoek aan de vrije Universiteit Amsterdam.

Uit het onderzoek blijkt dat bepaalde socio-demografische kenmerken vaker voorkomen bij delinquente kinderen. Zo zijn het vaker jongens, komen de kinderen vaker uit steden, uit buurten met een lage sociaal-economische status en zijn kinderen van niet-westerse etnische origine overgerepresenteerd in de politieregistratiesystemen. Ook komt ongeveer de helft van de onderzochte kinderen uit een gebroken gezin, was er bij de moeder relatief vaak sprake van tienermoederschap en waren er veel psychische problemen bij zowel de ouders als de kinderen.
Bijna een derde van de jonge delinquenten gaat in de adolescentie door met het vertonen van delictgedrag.

Voorspellen van dit herhaald delictgedrag is echter moeilijk, maar er zijn wel samenhangende factoren aan te wijzen. Zo is er een verband tussen verschillende individuele karakteristieken zoals spijbelen en gedragsproblemen als ernst, frequentie, diversiteit en persistentie van delictgedrag. Ook blijkt dat problemen in het gezin, in sociale contacten en in de omgang met leeftijdgenoten samenhangen met delictgedrag.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram