Gerelateerde artikels
Podcast: psychologische zorg
boeken-interviews
We hechten steeds meer belang aan mentaal welzijn, maar hoe begin je daaraan? Hoe zorg je ervoor dat je je goed voelt in je vel én in je hoofd?
Ondanks de groeiende aandacht voor geestelijke gezondheid, blijven nog heel wat mensen met vragen zitten. Ze weten bijvoorbeeld niet goed bij wie ze terecht kunnen met hun problemen: ga je naar een psychiater, psycholoog, coach of juist een therapeut? De mogelijkheden zijn eindeloos en velen zien, begrijpelijk, door het bos de bomen niet meer. Daarbovenop komt dat het stigma rond mentaal welzijn weliswaar aan het afnemen is, maar de stap tot psychologische hulpverlening voor een groot deel van de bevolking nog steeds erg groot blijft.
In deze aflevering van de podcastreeks “Wat ligt er op uw lever”, gaan huisarts in opleiding Tim De Boeck en zijn vriend Jens Boons in gesprek met Sara, assistent psychiatrie. Ze bespreken onder meer het stereotiepe beeld dat vandaag nog steeds kleeft aan het beroep van psychiater. Zo geldt het idee dat je ernstig ziek moet zijn vooraleer je bij een psychiater terecht kunt. Dat klopt niet, de meeste patiënten die in de psychiatrie terechtkomen, zijn mensen die ergens in hun leven zijn vastgelopen en willen proberen om datgene niet langer hun leven te laten bepalen.
In de podcastaflevering worden er ook tips aangereikt om hulp te zoeken. Het kan namelijk best lastig zijn om de weg naar de juiste therapeut, psycholoog, psychiater of coach te vinden. Sara en Tim raden aan om langs te gaan bij je huisarts of contact op te nemen met een CAW-medewerker (Centrum Algemeen Welzijnswerk), die zijn goed op de hoogte van alle mogelijkheden en kunnen je doorverwijzen naar de geschikte personen. Als de drempel te groot is, kan je ook steeds terecht bij anonieme organisaties zoals Wat Wat, Tejo of Tele-Onthaal.
Lees ook: Wat doet een psycholoog en hoe vind je er één?