Ik heb psoriasis: krijgt mijn kind het ook?

123-psoriasis-handen-04-19.png

dossier Ik heb psoriasis: krijgt mijn kind het ook?
Psoriasis is een erfelijke, niet besmettelijke, chronische huidziekte waarbij de huidvernieuwing is verstoord waardoor rode schilferige plekken ontstaan, vooral op de knieën, ellebogen en de behaarde hoofdhuid.
De kans dat een kind psoriasis krijgt als het in de familie voorkomt is sterk afhankelijk van het aantal familieleden dat psoriasis heeft én van de graad van bloedverwantschap.

Kans om psoriasis te krijgen
Familieleden met psoriasis Kans op psoriasis
derdegraads familie 1 - 2%
tweedegraads familie 4%
geen ouder, wel broer of zus 7-24%
één ouder, geen broers of zussen 10-30%
één ouder plus broer of zus 16-40%
beide ouders 50-70%
beide ouders en een broer/zus 80%

Momenteel bestaan er nog geen (genetische) tests om na te gaan of een kind al dan niet een erfelijke aanleg heeft om de ziekte te krijgen.
Of, wanneer, en in welke mate iemand met de erfelijke aanleg de ziekte ook werkelijk krijgt, is niet erfelijk bepaald. Om de ziekte ook werkelijk te krijgen, spelen naast de erfelijke aanleg andere, voor een deel nog onbekende, factoren een rol.

Omgekeerd kan de ziekte evengoed ontstaan zonder dat ze in de familie voorkomt. Deze uitlokkende factoren kunnen velerlei zijn: verwondingen van de huid, drukplekken op de huid, psychische stress, alcohol, geneesmiddelen (bv.betablokkers en lithium), roken, infectieziekten, stofwisselingsziekten, hormonale factoren enz.


Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram