Overgewicht verhoogt kans op prostaatkanker

Laatst bijgewerkt: januari 2015
123-man-obesit-buik-lintm-170-01.jpg

nieuws Mannen die te zwaar zijn hebben een grotere kans op gevorderde prostaatkanker, waaronder agressieve vormen van de ziekte die dodelijk kunnen zijn. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds publiceert op basis van analyses van wereldwijd onderzoek naar prostaatkanker.

Gevorderde prostaatkanker wordt toegevoegd aan de groeiende lijst van kankersoorten waarvan bekend is dat ze een verband hebben met overgewicht. Wetenschappers hebben voor het eerst sterk bewijs voor dit verband gevonden tijdens grootschalige analyses van resultaten van onderzoek naar voeding, gewicht, lichaamsbeweging en prostaatkanker. Onderzoekers schatten dat ongeveer 10 procent van de gevallen van gevorderde prostaatkanker voorkomen kan worden door een gezond gewicht te behouden.

Lichaamslengte
Uit het nieuwe rapport blijkt ook dat er sterk bewijs is voor een verband tussen lichaamslengte op volwassen leeftijd en prostaatkanker. Hoe langer een man is, hoe hoger zijn risico op prostaatkanker. Lichaamslengte op zichzelf is waarschijnlijk geen directe oorzaak van de ziekte. Lichaamslengte weerspiegelt bepaalde groeipatronen vroeg in het leven. Daarbij spelen ons voedingspatroon, leefstijl, leefomgeving, genen en hormonen allemaal een rol.

Voeding
Uit eerder onderzoek werd geconcludeerd dat bepaalde keuzes in voeding een verband hebben met het krijgen van prostaatkanker. Zo was het onder andere bekend dat een voedingspatroon rijk aan calcium (bijvoorbeeld zuivelproducten) het risico op prostaatkanker zou verhogen, en voeding met lycopeen (bijvoorbeeld tomaten) dat risico zou verlagen. Sindsdien is er veel meer onderzoek gedaan naar prostaatkanker waarin ook beter onderscheid wordt gemaakt tussen de verschillende vormen van de ziekte. Dit had als gevolg dat het verband met overgewicht duidelijker werd. Het verband met voeding is daarentegen minder duidelijk geworden dan voorheen waardoor het wetenschappelijk bewijs hiervoor beperkter is geworden.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram