Risico op hart- en vaatziekten bij diabetes vaak overschat

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Risicomodellen die huisartsen gebruiken om de kans op hart- en vaatziekten te voorspellen bij patiënten met type 2 diabetes, blijken slechts middelmatig te werken. Het risico op hart- en vaatziekten wordt vaak overschat, waardoor patiënten mogelijk overbehandeld worden. Dat blijkt uit onderzoek aan het Universitair Medisch Centrum UMC Utrecht.

Patiënten met type 2 diabetes hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Om dit risico goed te kunnen inschatten en patiënten adequaat te behandelen, worden zogenoemde risicomodellen gebruikt door huisartsen. Volgens het onderzoek is er een tiental risicomodellen beschikbaar specifiek gericht op diabetespatiënten, maar functioneren die allemaal slechts middelmatig. De meeste risicomodellen weten maar matig onderscheid te maken tussen patiënten die hart- en vaatziekten gaan ontwikkelen en patiënten die dit niet zullen krijgen.

Bovendien worden de risico's vaak te hoog worden ingeschat. Dan worden patiënten mogelijk verkeerd geïnformeerd, maar kan er ook sprake zijn van overbehandeling.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram