Leukemiepatiënten behandelen met lagere dosis chemo

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Onderzoek in België, Nederland en Zwitserland toont aan dat patiënten met acute myeloide leukemie al twintig jaar lang onnodig hoge dosis chemotherapie krijgen. De studie, gepubliceerd in The New England Journal of Medicine, toont aan dat de dosis tien keer lager kan, waardoor patiënten veel minder last krijgen van bijwerkingen. Ook hoeven patiënten minder vaak een bloedtransfusie te ondergaan en liggen ze kortere tijd in het ziekenhuis.

Acute myeloide leukemie is een kanker van de bloedcellen. Mensen van alle leeftijden kunnen de ziekte krijgen. Vrijwel alle patiënten worden behandeld met cytarabine, een middel dat groeiende cellen doodt. Al sinds de jaren 60 wordt dit middel op grote schaal gebruikt.
Een tweede onderzoek aan het Universitair Medisch Centrum in Utrecht naar de behandeling van kinderen met leukemie, komt tot gelijkaardige vaststellingen. Men vergeleek gedurende twee jaar twee groepen kinderen. De ene groep van 117 patiëntjes kreeg de zware, standaardbehandeling. De andere groep van 54 patiëntjes had een gunstig risicoprofiel, hun tumorcellen zijn gevoeliger voor de behandeling. Zij ondergingen daarom een mildere vorm van chemotherapie. Daarbij is de dosering en het aantal doses van de gebruikte medicijnen een stuk lager.

Patiënten behandeld met milde chemotherapie blijken tijdens de behandeling minder bijwerkingen te krijgen. Ze hoeven minder vaak in het ziekenhuis te worden opgenomen wegens koorts: dit kwam slechts twintig keer voor. Als ze infecties oplopen, verlopen die minder ernstig. Dit betekent dat ze minder dagen in het ziekenhuis doorbrengen en minder antibioticakuren nodig hebben. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat de chemotherapie minder vaak onderbroken of verlaagd hoeft te worden. Er overleden geen kinderen aan infecties tijdens de milde chemotherapie. Mildere chemotherapie heeft dus twee voordelen. Patiënten hebben minder last van infecties als bijwerking en de chemotherapie wordt beter verdragen.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram