Prikkelbare darm mogelijk veroorzaakt door schimmels

123-txt-IBS_PDS_prikkelb-darm-07-171.jpg

nieuws

Mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) hebben een andere samenstelling van darmschimmels dan mensen zonder deze aandoening. Dit blijkt uit Nederlands onderzoek gepubliceerd is door het wetenschappelijke tijdschrift Gastroenterology. 
Uit eerder onderzoek was al bekend dat buikpijn bij PDS ontstaat doordat bepaalde afweercellen (mestcellen) een stof uitscheiden die pijnzenuwen prikkelt. Maar op welke factor het afweersysteem precies reageert, was onbekend. 

Dit onderzoek bij ratten toont aan dat darmschimmels het afweersysteem prikkelen. Definitief bewijs voor de rol van schimmels bij mensen met PDS moet nog komen, maar deze studie vormt een gedegen aanleiding om te beginnen met vergelijkbaar onderzoek bij mensen, aldus de onderzoekers. 

Het prikkelbare darmsyndroom (PDS) is een ziekte waarbij mensen kampen met ernstige buikpijnklachten die soms gepaard gaan met diarree of verstopping, terwijl er geen zichtbare aanleiding voor de klachten is. PDS komt voor bij 10 procent van de bevolking. Omdat niet precies bekend is hoe de klachten ontstaan is er momenteel geen afdoende therapie.

Lees ook: Wat is het prikkelbare darm syndroom (PDS)?


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram