Zwangere vrouwen screenen op chlamydia

nieuws Chlamydia-infecties bij zwangere vrouwen en pasgeborenen zijn een verwaarloosd gezondheidsprobleem. Zwangeren zouden tijdig onderzocht en behandeld moeten worden, om vroeggeboorte, buitenbaarmoederlijke zwangerschap en infecties bij de baby te voorkomen. Dat zegt kinderarts Ingrid Rours van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Chlamydia trachomatis is de meest voorkomende bacteriële sexueel overdraagbare infectie in Nederland. Rours stelde vast dat 4% van de zwangere vrouwen geïnfecteerd zijn met chlamydia trachomatis. De infectie komt het meest voor bij vrouwen van 20 jaar en jonger (14%) en bij vrouwen tussen de 20 en 25 jaar (7%), en neemt daarna af met de leeftijd. Ongeveer 80% van de vrouwen met de infectie merkt daar niets van. De infectie kan echter grote gevolgen hebben tijdens de zwangerschap.

Zwangeren met een chlamydia-infectie hebben een vier keer hogere kans op vroeggeboorte vóór 32 weken en een drie keer hogere kans op vroeggeboorte vóór 35 weken. Verder is chlamydia een belangrijke verwekker van oogontstekingen bij pasgeborenen. De meeste zuigelingen met oog- of luchtwegontstekingen worden niet op tijd getest en dus ook niet behandeld.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram