Opnieuw vragen over borstkankerscreening

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Bij één op drie vrouwen bij wie borstkanker wordt ontdekt tijdens een georganiseerde opsporing (screening) via mammografie gaat het om een ongevaarlijke vorm die geen enkel probleem zou opleveren indien hij niet werd ontdekt. Daardoor wordt heel wat onterechte onrust veroorzaakt en is er sprake van overbehandeling, zeggen onderzoekers van het Nordic Cochrane Centre in Kopenhagen in het gezaghebbende British Medical Journal. Zij onderzochten gegevens van 5 landen waar georganiseerde borstkankerscreening bestaat. Volgens de onderzoekers wordt voor elke twee vrouwen bij wie een gevaarlijke borstkanker werd opgespoord, één vrouw ten onrechte behandeld voor een niet-gevaarlijke vorm. Wanneer 1.000 vrouwen zich vanaf de leeftijd van 50 jaar elk jaar laten screenen, dan zullen voor elke vrouw die gered wordt door screening 2 tot 10 vrouwen ten onrechte behandeld worden en worden ruim 500 vrouwen ten onrechte verontrust door een vals positieve boodschap.
In Vlaanderen kan elke vrouw van 50 tot en met 69 jaar om de twee jaar gratis een mammografie (röntgenfoto van de borsten) laten nemen.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram