Kan de helft van de borstkankers worden voorkomen?

123-vr-oz-borstca-170_12.jpg

nieuws Volgens Amerikaanse specialisten zou de helft van de gevallen van borstkanker kunnen worden voorkomen indien meisjes en vrouwen van gelijk welke leeftijd gezonder zouden leven en de vrouwen met hoogste borstkankerrisico preventief geneesmiddelen zoals tamoxifen zouden gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Cancer Journal Clinicians.

In een commentaar bij dit artikel schrijft de Belgische Stichting tegen Kanker dat we reeds langer weten dat een gezonde levenswijze het risico op heel wat kankersoorten en ook borstkanker kan doen verminderen.
Voor borstkanker zijn de gemakkelijkste preventiemaatregelen: -alcoholgebruik beperken tot maximum 1 consumptie per dag,
-voldoende fysiek actief zijn (minstens 20 minuten per dag),
-niet roken en
-overgewicht vermijden.

Zo zou het risico op latere borstkanker significant kunnen dalen. Deze gezonde manier van leven is trouwens ook gunstig voor de preventie van tal van andere kankers en aandoeningen, vooral hart- en vaatziekten. Het is ook van belang dat men met deze maatregelen zo jong mogelijk begint.

Een andere belangrijke vorm van preventie wat borstkanker betreft heeft te maken met het reproductieve leven van de vrouw: veel kinderen, een eerste zwangerschap rond de 20 jaar, langdurige borstvoeding (een jaar per kind). Door de belasting door studies en/of beroepsleven kan dat echter moeilijk worden…

En we mogen ook niet vergeten dat niet elke vrouw kinderen wenst en dat sommige vrouwen geen kinderen kunnen krijgen.

Preventief gebruik van geneesmiddelen zoals tamoxifen zou ook het aantal gevallen van borstkanker kunnen doen dalen. Maar met het gebruik van medicatie zoals tamoxifen dient men echter zeer voorzichtig te zijn. Dat is enkel aangewezen voor vrouwen met een zeer hoog en bijzonder risicoprofiel op borstkanker. Vooraleer men overgaat tot dergelijke middelen dienen de voordelen en mogelijke nadelen (zoals verhoogd risico op kanker van het baarmoederslijmvlies en op bloedklonters) ervan uitgebreid besproken met de behandelende arts.

Vrouwen dienen wel te beseffen dat het risico nooit nul wordt en dat ze toch borstkanker kunnen krijgen ook al volgen ze voor 100% bovenstaande adviezen. Preventie is helaas geen omniumverzekering. Buiten de preventiemaatregelen raden we vrouwen tussen 50 en 69 jaar ook aan borstkankeropsporing te laten doen door mammografie.

www.kanker.be/nieuws/kan-de-helft-van-de-borstkankers-worden-voorkomen

Laatst bijgewerkt: mei 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram