Jaarlijkse CT-scan kan te genezen longkanker ontdekken

nieuws Een jaarlijkse screening met een CT-scan van mensen met een verhoogde kans op longkanker maar zonder symptomen, kan de longkanker opsporen in een vroegtijdig stadium (stadium I) waarin genezing mogelijk is. De geschatte overleving na 10 jaar van de groep met longkanker in stadium I was 88%.
Dat blijkt uit een grote studie, de International Early Lung Cancer Action Program, waarbij ruim 31.000 risicopatiënten zonder symptomen tussen 1993 en 2005 werden gescreend. 7 en 18 maanden later werd opnieuw een screening. Dankzij de screening werd bij 484 deelnemers longkanker vastgesteld. Bij 412 (85%) van hen betrof het longkanker in stadium I. In deze groep was de geschatte 10-jaars overleving 88%. Bij de 302 deelnemers met longkanker in stadium I bij wie de tumor chirurgisch werd verwijderd, was de overleving 92%. De 8 deelnemers met longkanker in stadium I die helemaal niet behandeld werden, overleden binnen 5 jaar.

bron: New England Journal of Medicine, 26 oktober 2006

Laatst bijgewerkt: april 2021
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram