Borstkankerscreening vanaf 40 jaar?

123-mammogr-vr-borstca-170_10.jpg

nieuws Wetenschappers van Harvard Medical School in Boston pleiten er in het wetenschappelijke tijdschrift Cancer voor om gezonde vrouwen vanaf 40 jaar jaarlijks te screenen op borstkanker met mammografie. In ons land wordt dergelijke screening gratis aangeboden vanaf de leeftijd van 50 jaar. Vroeger screenen wordt niet aangeraden, onder meer omwille van de vrij geringe kans op borstkanker en de kans op valspositieve resultaten met een mammografie, met alle gevolgen vandien (onrust, verdere onderzoeken, enz.).

De wetenschappers analyseerden gegevens van 609 vrouwen die waren overleden ten gevolge van borstkanker. 29% daarvan had een mammografie gekregen in de twee jaar voor de diagnose van borstkanker, 71% had nooit een mammografie gekregen. Ongeveer de helft van de vrouwen was jonger dan 50 jaar op het ogenblik van de diagnose: 30 % was tussen 40 en 49, 20% was jonger dan 40.

Laatst bijgewerkt: oktober 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram