Wereldberoemde prematuren

123-premat-couveuse-pasgeb-11-16.jpg

nieuws Een normale zwangerschap duurt 40 weken, maar 7 op de 100 baby's worden te vroeg geboren. Daaronder wordt verstaan: voordat er 37 weken van de zwangerschap zijn verstreken! Komt de zuigeling al voor 30 weken ter wereld, dan is er sprake van extreme prematuriteit. Zo'n prematuurtje is piepklein en heeft vaak een gewicht dat met moeite de anderhalve kilogram bereikt.

(Extra)premature geboorte kan allerlei complicaties met zich meebrengen en die situeren zich vooral op het vlak van de ademhaling. En zelfs een hersenbloeding is niet uitzonderlijk ...
Maar het hoeft gelukkig niet altijd kommer en kwel te zijn. De meeste prematuurtjes zijn vechtertjes en halen hun achterstand in zonder blijvende problemen of sporen.
Bij wijze van voorbeeld een aantal wereldbekende prematuren die het ver geschopt hebben of baanbrekend werk hebben verricht!

Isaac Newton

Sir Isaac Newton wordt beschouwd als een van de grootste wetenschappers aller tijden. Een 'multitalented' man: natuurkundige, wiskundige, astronoom, natuurfilosoof en alchemist. Zijn bekendheid bij het grote publiek dankt hij vooral aan zijn wetten rond de zwaartekracht.
Hij werd geboren op kerstdag 1642 in Woolsthorpe (Verenigd Koninkrijk). Gewicht: anderhalve kilo, levensverwachting: een paar uur ...

Albert Einstein

Nog zo'n genie: Nobelprijswinnaar en een van de belangrijkste natuurkundigen uit de geschiedenis. In tegenstelling tot Newton was hij vooral een theoreticus, experimentele ontdekkingen waren niet aan hem besteed. Zijn bekendste wapenfeit is de relativiteitstheorie: E = mc² doet ongetwijfeld bij iedereen een belletje rinkelen?
Baby Albert werd vroegtijdig geboren in Ulm (Duitsland) in 1879. Het verhaal doet de ronde dat zijn ouders zich zorgen om hem maakten omdat hij een groot hoofd had met een rare vorm. Aanvankelijk vreesden ze zelfs dat hij een intellectuele achterstand had. Het was een stil kind dat vooral van muziek en musiceren hield, maar zich ontpopte tot een briljante, eigenzinnige student en een rekenwonder.

Charles Darwin

De man met de lange witte baard wiens foto tal van klaslokalen sierde. Hij is de grondlegger van de evolutietheorie: een natuurwetenschappelijke verklaring over het ontstaan van de soorten en de evolutie ervan. Darwin was autodidact en trok met zijn Beagle de wereld rond om onderzoek te doen. Zijn theorie vormt samen met die van Mendel de basis van alle kennis op het terrein van de biologie.

Stevie Wonder

Recenter geboren en uit een ander hout gesneden. Stevie Wonder was een kindster en later een succesvolle zanger-muzikant. Hij werd geboren in 1950 toen zijn moeder amper 34 weken zwanger was. Zijn blindheid is te wijten aan prematurenretinopahtie: een aantasting van het netvlies waarbij de uitgroei van de bloedvaten verstoord is en onvoldoende ontwikkeld.

Anna Pavlova

Er zijn uiteraard ook vrouwelijke prematuren die het 'nec plus ultra' hebben bereikt. Anna Pavlova is een van de bekendste ballerina's ter wereld. Haar kleine, tengere gestalte - een gevolg van haar vroeggeboorte - was een voordeel in haar vak. Het was zelfs een troef waarmee ze zich kon profileren ten opzichte van haar collega's.
Ze werd geboren in Rusland in 1885 en overleed in Nederland in 1931 ten gevolge van een treinaccident.

Mark Twain

Om in artistieke kringen te blijven, ook nog even deze befaamde Amerikaanse romanschrijver vermelden. Mark Twain heeft een paar klassiekers op zijn palmares staan. Zijn bekendste werk is 'De lotgevallen van Tom Sawyer en Huckleberry Finn'.
Hij werd twee maanden te vroeg geboren in november 1835 onder de naam Samuel Clemens.

Sidney Poitier

Sir Sidney Poitier is een Amerikaanse acteur en regisseur die in februari 1927 werd geboren in Miami. Hij groeide op in een arm gezin op de Bahama's en zocht daarna zijn geluk op het Amerikaanse vaste continent. Sidney Poitier was de eerste acteur met een zwarte huidskleur die een Oscar won voor de beste hoofdrol.
Na zijn succesvolle carrière in de filmwereld werd hij ambassadeur in Japan. In 2009 kreeg hij van president Obama de 'Presidential Medal of Freedom', de hoogste onderscheiding voor burgers in de Verenigde Staten.

Winston Churchill

Last but not least, vermelden we nog een andere 'Sir'. 'De man met de sigaar' is een wereldberoemde strateeg en zelfs Nobelprijswinnaar Literatuur!
Winstons moeder was uitergerekend voor januari 1875 maar ze beviel al eind november. Haar kleine spruit schopte het tot 'Prime Minister' van het Verenigd Koninkrijk. Hij was een gewiekst policitus die samen met zijn bondgenoten Hitler wist te verschalken. De rest is geschiedenis ...

bron: HD

Laatst bijgewerkt: oktober 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram