Te klein geboren: risico op obesitas

123-pasgeb-voetjes-07-15.jpg

nieuws Kinderen die te klein of met een te laag gewicht geboren zijn, lopen een verhoogd risico om later zwaar overgewicht (obesitas) te ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek aan het Maastricht UMC+.
De verbeterde leefomstandigheden gedurende de afgelopen decennia in de westerse samenleving hebben geleid tot een toename in lengte en gewicht bij kinderen. Doorgaans is er evenwicht tussen lengte en gewicht, maar vanaf het vijfde levensjaar ontwikkelen steeds meer kinderen overgewicht. Opmerkelijk genoeg blijken kinderen die te klein of met een te laag gewicht geboren worden, op latere leeftijd te lijden aan zwaar overgewicht. Een verklaring hiervoor is dat kinderen die in de baarmoeder aan suboptimale omstandigheden (zoals minder voeding) worden blootgesteld, hun metabolisme veranderen om zich aan te passen aan de omstandigheden van ondervoeding. Deze kinderen zijn minder goed in staat om grote hoeveelheden en energierijk voedsel te verwerken. Waarschijnlijk hebben deze kinderen een voorgeprogrammeerd metabolisme dat zoveel mogelijk energie opslaat. Later kan dit leiden tot obesitas en het metabool syndroom, voorloper van onder meer diabetes en hart- en vaatziekten.

Het onderzoek in Maastricht ontwikkelde op basis van gegevens over lengte en gewicht in een gezonde bevolking een nieuw model om het risico op het ontwikkelen van obesitas bij kinderen te voorspellen. Dit model maakt een inschatting van het groeipatroon van kinderen, en is daarin nauwkeuriger dan de reeds bestaande modellen. Indien het daadwerkelijke groeipatroon van een kind niet past in het verwachte groeipatroon, zijn interventies nodig om eventueel overgewicht op latere leeftijd te voorkomen. Als overgewicht of obesitas eenmaal aanwezig is bij kinderen, is het erg lastig het proces te keren.
Het model kan de neiging om overgewicht te ontwikkelen, detecteren op een moment dat het kind nog een gezond gewicht heeft.
Het model kan desgewenst getest en toegepast worden op de volgende site: www.predictobesity.com.

Lees ook: Metabool syndroom: combinatie van problemen met metabolisme

Laatst bijgewerkt: juli 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram