Cafeïne stimuleert groei hersenen premature kinderen

123-prematuur-baby-couv-12-18.png

nieuws

Pasgeboren zeer premature baby’s met ademhalingsproblemen worden meestal behandeld met cafëine, een stof met een stimulerende werking op het zenuwstelsel. Neonatale apneu, het tijdelijk stoppen van de ademhaling tijdens de slaap, komt voor bij driekwart zuigelingen die meer dan anderhalve maand te vroeg worden geboren. Er bestaat een verband met de ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel; hoe vroeger het kind wordt geboren, des te groter de kans op neonatale apneu. Cafeïne gaat die apneu’s tegen en stimuleert ook de longontwikkeling.

Volgens een nieuwe Canadese wetenschappelijke studie gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics helpt de toediening van cafeïne ook de hersenontwikkeling van zeer premature baby's, wanneer het werd toegediend vroeg in het leven van de premature baby. Hoe vroeger de cafeïne werd toegediend, hoe beter het was voor de neurologische ontwikkeling. Vroeggeboren kinderen die binnen twee dagen postpartum cafeïne hadden gekregen, hadden ook minder risico om hersenverlamming of gehoorverlies te hebben . Bovendien had de toediening van cafeïne geen langdurig negatief effect op de neurologische ontwikkeling van deze pasgeborenen. 

Laatst bijgewerkt: december 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram