Facelift: Wat is een macs-lift of minilift?

In dit artikel
Facelift: Wat is een macs-lift of minilift?

dossier

Een facelift is een operatie waarbij de plooien en rimpels van de gezichtshuid worden strakgetrokken, meestal samen met de dieper gelegen weefsellagen Bij de klassieke facelift wordt een incisie gemaakt van voor het oor tot achter het oor. De huid wordt aangespannen, de onderhuidse weefsels (spieren en vet) gecorrigeerd en het huidoverschot verwijderd. Een facelift neemt ongeveer drie uur in beslag en vindt plaats onder algemene verdoving. 

De macs-lift of minilift of S-lift

De minifacelift (Minimal Access Cranial Suspension), S-lift, soft lift of ook wel minilift is een geavanceerde techniek voor natuurlijke gezichtsverjonging. De minifacelift is een ingreep die zachter en eenvoudiger is dan de klassieke facelift. Er worden kleinere incisies gemaakt, waardoor het genezingsproces korter is. In tegenstelling tot de klassieke facelift kan de minilift worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Het is een veel toegepaste plastische chirurgie ingreep voor zowel vrouwen als mannen tussen 40 en 50 jaar oud.
 
Bij een macs-lift maakt de plastisch chirurg een incisie aan de voorzijde van de oorschelp. Via deze insnede wordt het onderhuidse, doorgezakte weefsel van het gezicht (niet de hals) aangespannen met een speciale inwendige draad. Vervolgens worden de huidoverschotten weggesneden en de wonde gehecht. Als er sprake is van een dubbele kin, kan er tegelijkertijd een liposculptuur van de kin uitgevoerd worden.
 

123-plast-chir-minifacelift-03-17--.jpg

Na de minilift kunt u dezelfde dag nog naar huis. Het hoofd wordt ondersteund met een verband om de zwelling en het aantal bloeduitstortingen te beperken. Die zwelling en eventuele bloeduitstortingen verdwijnen spontaan na ongeveer één week. Na die week kunt u ook probleemloos uw dagelijkse bezigheden hervatten. De littekens liggen in de haarlijn en zijn na 3 tot 6 maanden zo goed als onzichtbaar.

De macs-lift heeft vooral effect op de hals, de kaaklijn en de zogenaamde hamsterwangen. Boven de mondhoeken is er geen effect.


Een minilift heeft levenslang effect. De minilift houdt het verouderingsproces echter niet tegen. Tien jaar na de minilift zult u er evenwel nog altijd beter uitzien dan wanneer u nooit een minilift zou gehad hebben.

Praktisch

Voor de operatie heeft u een uitgebreid gesprek met de arts. Wanneer u geneesmiddelen gebruikt moet u dit aan de arts melden. Bepaalde medicijnen (vb. aspirine) mag u 10 dagen voor de operatie niet meer innemen. U moet ook (tijdelijk) stoppen met roken. Door het roken worden de bloedvaten vernauwd, hetgeen een verstoorde wondheling met zich kan meebrengen.

U mag gedurende 24 uur na de ingreep geen voertuig besturen.


Laatst bijgewerkt: april 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram