Vergiftiging door vloeibare kamerplantenvoeding

Laatst bijgewerkt: mei 2021

nieuws Vloeibare kamerplantenvoeding bestaat uit een mengsel van stikstof (N)-, fosfaat (P)- en kalium(K)-verbindingen. Op de verpakking staat meestal dat het om NPK- meststoffen gaat. Deze formule bevat ook sporenelementen zoals cadmium, koper, magnesium, mangaan en tin. Het product wordt meestal in geconcentreerde vorm verkocht en moet voor gebruik verdund worden met water.

Vaak worden voor de verdunning drinkwaterflessen gebruikt. Deze oplossing wordt vaak als water aanzien en opgedronken. De inname van deze verdunde oplossing houdt meestal weinig risico's in omdat de hoeveelheid aktieve stoffen die ingenomen wordt gering is. Toch kunnen problemen optreden bij jonge kinderen wanneer een hele zuigfles per vergissing wordt aangemaakt met de verdunde plantenvoeding.

Wanneer iemand per vergissing de geconcentreerde oplossing, korrels of staafjes inneemt kunnen zich wel problemen voordoen:

• Irritatie van maag en darm met braken en diarree.

• De stikstofverbindingen bestaan gedeeltelijk uit nitraten. In het lichaam kunnen die omgezet worden tot nitrieten. Te veel nitrieten in het lichaam kunnen leiden tot zuurstofgebrek. Dit geeft aanleiding tot volgende symptomen: snelle oppervlaakige ademhaling en blauwe verkleuring van de huid en de lippen (vandaar de naam blauwziekte). Zuigelingen en kleine kinderen zijn hier bijzonder vatbaar voor.

• Bij inname van grote hoeveelheden kan het gehalte aan kalium in het bloed toenemen. Dit kan aanleiding geven tot hartritmestoornissen.

Wat te doen bij inname?
• Na enkele slokken van de verdunde oplossing volstaat het wat water te drinken om de stoffen verder te verdunnen en irritatie van het maagdarmkanaal te voorkomen.

• Na inname van grote hoeveelheden van de verdunde vorm of na inname van de geconcentreerde vorm of na inname van NPK-korrels of -staafjes neemt u best contact met het Antigifcentrum. De arts aan de telefoon zal een berekening maken op basis van de aard van het ingenomen product (hou de naam van het product bij de hand) en het gewicht van de patiënt. Indien nodig zal de arts u doorverwijzen naar het ziekenhuis voor een bloedanalyse.

Meer info:
www.poisoncentre.be
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram