Geneesmiddelen verhogen valkans bij ouderen

nieuws Tien van de 20 meest voorgeschreven geneesmiddelen verhogen de valkans bij ouderen. Dat blijkt uit een studie in Zweden bij meer dan 64.000 mensen van 65 jaar en ouder die na een valpartij in het ziekenhuis moesten opgenomen worden. De studie verscheen in het European Journal of Public Health. Vooral pijnstillers, antidepressiva en slaap- en kalmeermiddelen verhoogden de kans op een val. Mannen en vrouwen die zowel een pijnstiller als een antidepressivum namen, hadden tot twee keer meer kans op een valpartij, vrouwen die een antidepressivum namen hadden tot 75% meer kans om te vallen.

Andere geneesmiddelen die de valkans verhogen zijn o.m. maagzuurremmers, calcium, Vitamine B12 en bloedverdunners. Wat deze geneesmiddelen betreft stippen de onderzoekers aan dat het niet altijd duidelijk is of het de geneesmiddelen zijn die de valkans verhogen dan wel de aandoeningen waarvoor ze worden voorgeschreven. Ze roepen artsen dan ook op om bij het voorschrijven van dergelijke geneesmiddelen te kijken naar mogelijke bijwerkingen, zoals duizeligheid, sufheid of spierverslapping.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram