Dagelijks aspirientje tegen kanker: geen goed idee

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Recent verschenen in de media opnieuw een aantal berichten dat een dagelijks aspirientje het risico op diverse soorten kanker (o.m. prostaatkanker, slokdaarmkanker, darmkanker...) zou kunnen verminderen. Sommige mensen denken nu misschien dat ze er goed aan doen om elke dag een aspirientje te slikken. Dat is echter op zijn minst voorbarig, zo waarschuwen ook de Stichting tegen Kanker en het Nederlandse KWF Kankerbestrijding.

Ten eerste gaat het om een beperkt aantal studies die op grotere schaal moeten bevestigd worden.
Ten tweede is het effect van jarenlang aspirine slikken vrij beperkt: bij mensen die geen aspirine nemen bedroeg de kans om te sterven aan kanker ongeveer 3%, bij de aspirine-slikkers 2,4%.

Ten derde en vooral kunnen zelfs lage dosissen aspirine (75 mg) ongewenste bijwerkingen hebben, zoals maagbloedingen. Dat is dezelfde dosis die sommige mensen moeten nemen voor hun hart en vaten. Een pijnstiller voor volwassenen bevat 500 milligram. Het is momenteel zeker nog niet aangetoond dat het gunstige effect inzake kanker zwaarder zou doorwegen dan de mogelijke negatieve effecten van een jarenlange inname van aspirine, zeker bij oudere mensen.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram