Man en vrouw hebben verschillende pijndrempel

nieuws Vrouwen klagen meer van pijn, hebben meer pijn en meer pijnlijke condities dan mannen,zo meldt een studie die gepresenteerd werd op Second International Conference on Women’s Health. En wat nog meer is: de kans dat haar pijn goed behandeld wordt is kleiner dan bij de man. ”Pijn wordt beïnvloed door verschillende factoren en is ook afhankelijk van persoonlijke ervaring.” volgens Dr.Roger B. Fillingim van de Universiteit van Florida. Hij meent dat vrouwen twee tot drie keer meer migraine-aanvallen hebben dan mannen en tot zes keer meer last van fibromyalgie,een syndroom dat vooral gekenmerkt wordt door chronische spierpijn.

Fillingim suggereert dat het pijngevoel ook gebonden is aan hormoonschommelingen. Jongere vrouwen hebben meer last van pijn gedurende hun pre-menstruele periode en vrouwen die lijden aan het pre-menstrueel syndroom (PMS) hebben er nog meer last van.

Hij denkt dat het hormoon oestrogeen de boosdoener is aangezien vrouwen die in hun menopauze zijn en oestrogeenpreparaten nemen eveneens meer klagen over pijn.
Nochtans is het verschil in pijngevoel tussen man en vrouw niet alleen te verklaren door hormonen maar is het ook sociaal meer aanvaardbaar dat een vrouw toegeeft dat ze pijn heeft terwijl dit voor mannen niet zo evident is.

Lees ook: Het premenstrueel syndroom (PMS): symptomen en behandeling


Laatst bijgewerkt: augustus 2001

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram