Voor jou gelezen op De Standaard

Er bestaat een formule om pijnloos hakken te dragen

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Pijn aan je voeten als je met kitten heels rondloopt, terwijl je pumps met hogere hakken bijna zo goed zitten als je pantoffels. De ene hak is nu eenmaal de andere niet, maar met een simpele formule kan je wel te weten komen welke hoogte voor jou de beste is.

Vergeet zachte zolen en preventief pleisters plakken om pijn te voorkomen, het beste trucje om de meest comfortabele hakken eruit te kiezen is door rekening te houden met de vorm van je voeten. Volgens experts zijn de voeten van sommige vrouwen meer gebouwd om schoenen met hoge hakken te dragen, terwijl andere dames pijn ervaren bij eender welke hakhoogte.

De Britse podologe Emma Supple heeft nu een formule ontwikkeld die kan achterhalen welke hak bij de structuur van je voet past. De meting is gebaseerd op de flexibiliteit van het sprongbeen of de talus, het bot dat de voet en het been verbindt.

'Dit is een vreemd gebogen beetje aan de buitenkant van je voet, net onder je enkel. De manier waarop het beweegt toont aan hoe hoog een hak in jouw geval mag zijn. Als het beentje naar beneden kantelt als je jouw been uitstrekt, dan is je voet beweeglijk en flexibel en kan je met gemak hoge hakken dragen', klinkt het in The Daily Mail.

Als het voetbeentje weinig flexibel is, dan zijn plattere schoenen volgens de experte een betere keuze. 'Platte schoenen zetten je voeten recht op de grond waardoor er veel minder bewegingen vanuit de voet zelf moeten komen.'

Hoe kom je nu zelf te weten wat de beste hakhoogte voor jouw voeten is? Houd een stoel, potlood, meetlint en een vriend(in) in de buurt en ga als volgt te werk:

1. Trek je schoenen uit, ga zitten en strek een been uit. Ontspan je voet. Blijft die in een rechte hoek staan te opzichte van je been, dan is hij minder flexibel. Valt je voet van nature naar voren, dan zal je je comfortabeler voelen in schoenen met een hakje.

2. Vraag nu aan een vriend(in) om een meetlint te laten vertrekken, net onder de bal van je voeten trek een denkbeeldige lijn in de richting van de grond. Meet nu de afstand vanaf de denkbeeldige lijn, tot aan je hiel.

3. De afstand tussen de bal van je voet en de hiel is jouw ideale hakhoogte.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20161007_02506613


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram