Onkruidverdelger glyfosaat niet kankerverwekkend

123-onkruidverd-glyfosf-round-up-chemis-03-17.jpg

nieuws Het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat is niet kankerverwekkend. Dat zegt het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA).
Het International Agency for Research on Cancer (IARC) oordeelde eerder dat glyfosaat 'waarschijnlijk kankerverwekkend' is. De Europese voedselveiligheidwaakhond EFSA zei echter van niet en krijgt nu de steun van ECHA. Ook het Franse ANSES (Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail) kwam in een recent rapport tot het besluit dat glyfosaat niet kankerverwekkend is.

Wel kan het middel ernstig oogletsel veroorzaken en is het langdurig giftig voor het leven in het water.

Milieuorganisaties zijn het niet eens met de besluiten van ECHA. Volgens Greenpeace veegt ECHA al het wetenschappelijke bewijs dat glyfosaat kanker kan veroorzaken onder het tapijt, met een beroep op studies die producenten hebben besteld.
Een overzicht van de wetenschappelijke rapporten over glyfosaat vindt u op Fytoweb, de officiële website van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Het Vlaamse Gewest sluit zich momenteel aan bij de Europese beslissing om het gebruik van glyfosaat niet te verbieden. In het Brussels Gewest is sinds april 2016 het gebruik van producten met glyfosaat door particulieren wel verboden. Ook het Waalse Gewest
In het Waals Gewest overweegt om het gebruik van glyfosaat door een onopgeleid publiek te verbieden.

De Belgische wetgeving verbiedt om op bedekte niet-doorlatende oppervlakken (helling van garages, terrassen, voetpaden enz.) synthetische chemische middelen (zoals Roundup) maar ook zogenaamde ecologische middelen te gebruiken. Dit vanwege het risico op verontreiniging van het oppervlaktewater (afvloeiing van het product in riolen, rivieren, vijver enz.). 

Lees ook: Is glyfosaat kankerverwekkend?

Bronnen:
• ECHA
https://echa.europa.eu/nl/-/glyphosate-not-classified-as-a-carcinogen-by-echa
http://www.efsa.europa.eu/en/topics/factsheets/glyphosate151112
• EFSA
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2015.4302/abstract
• ANSES
https://www.anses.fr/fr/content/avis-de-l%E2%80%99anses-sur-le-caract%C3%A8re-canc%C3%A9rog%C3%A8ne-pour-l%E2%80%99homme-du-glyphosate
• IARC
http://monographs.iarc.fr/ENG/Monographs/vol112/mono112-02.pdf
• Fytoweb
http://fytoweb.be/nl/gewasbeschermingsmiddelen/gebruik/professionele-gebruiker/glyfosaat
• Greenpeace
http://www.greenpeace.org/belgium/nl/wat-doen-wij/landbouw/de-uitdagingen/pesticiden/Glyfosaat/


Laatst bijgewerkt: april 2017
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram