Vrouwen vaker depressief wanneer man met pensioen gaat

123-senior-koffie-lezen-pensioen-170-10.jpg

nieuws Mannen die met pensioen gaan zijn vaker thuis, wat bij vrouwen kan leiden tot stress, slapeloosheid en zelfs depressie. Dat schrijven Italiaanse onderzoekers in een onderzoeksrapport van het Institute for the Study of Labor Zij noemen het het Retired Husband Syndrome (RHS).

De studie analyseerde gegevens van ruim 800 getrouwde Japanse vrouwen die zijn geboren tussen 1942 en 1950. Hieruit blijkt dat de pensionering van de partner een negatief effect heeft op de mentale toestand van vrouwen. 47 procent van de vrouwen rapporteerde emotionele problemen bij de pensionering van hun man: 41 ù was meer gestresseerd, 23% zegde depressief te zijn en 16% kampte met slaapproblemen.
De kans op RHS neemt toe naarmate een man langer met pensioen is; met elk jaar dat een man gepensioneerd is, neemt de kans op RHS toe met 6 tot 14 procent.

Volgens de onderzoekers groeien echtgenoten gedurende hun huwelijk uit elkaar, omdat ze voor het pensioen relatief weinig tijd samen doorbrengen. Wanneer de man dan ineens thuis komt te zitten, moeten beide partners aan de nieuwe situatie wennen. Overigens voelen veel mannen zich ook minder goed na het stoppen met werken.

Laatst bijgewerkt: oktober 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram