Over palliatieve zorg: Als sterven tot het leven behoort

als-sterven-tot-leven-behoort.jpg

boeken-interviews Dit boek biedt een praktische en concrete handleiding, door enerzijds een overzicht te geven van belangrijke aspecten binnen de psychosociale hulpverlening in palliatieve situaties en anderzijds de confrontatie aan te gaan met de concrete realiteit van de belevingswereld van de palliatieve persoon, zijn familie en betekenisvolle derden. Het vertrekt heel bewust van de visie dat een persoon die in een palliatieve situatie verkeert meer is dan een palliatieve patiënt. Naast ‘zieke’ is hij ook een individu met een eigen karakter, een specifieke geschiedenis, realisaties, waarden en noden. Hij maakt deel uit van een familiaal en sociaal netwerk waarbinnen een voortdurende en wederkerige beïnvloeding heerst.

Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel behandelt de fase voor het overlijden en stelt de waarheidsmededeling als vertrekpunt. Is deze mededeling een recht of een noodzaak? Hoe gaan we ermee om? Wat na de waarheidsmededeling? Een tweede hoofdstuk belicht de impact van het ernstig-ziek-zijn op het familiale leven. Wat is de betekenis van het nakend verlies voor de familie? Hoe wordt gecommuniceerd en met wie? Wat zijn de noden van een gezin in een palliatieve situatie? Hoe kunnen we als maatschappelijk werker hierop anticiperen. Het tweede deel behandelt de periode na het overlijden . Wat zijn mogelijke gevoelens en reacties van nabestaanden? Over welke krachtbronnen beschikt het rouwend gezin en hoe kun je deze als maatschappelijk werker aanspreken?

Ook het belang van een goede teamwerking en de noodzaak van de zorg voor de zorgverstrekkers komen aan bod. In beide delen wordt een hoofdstuk gewijd aan praktische dienstverlening.

Het boek richt zich in eerste instantie naar sociaal werkers die binnen de thuiszorg, ziekenhuizen, palliatieve eenheden, rust- en verzorgingstehuizen, palliatieve netwerken,... geconfronteerd worden met palliatieve situaties. Het is ook geschikt voor gebruik in de opleidingen maatschappelijk werk en sociale verpleegkunde. Door de taken, mogelijkheden en aanpak van de socicaal werkers te belichten, biedt dit boek aan de eerder medisch gerichte hulpverleners een basis tot goede verstandhouding en samenwerking.

Als sterven tot het leven behoort
Hilde Clement, Dirk Aerts, Lieve Vanderlinden, Katlijn Willems, Maria Van Royen

ISBN : 90-209-5883-6 - Aanbevolen verkoopprijs: 16,95 EUR - Aantal pagina's: 128 - Uitgeverij Lannoo


Laatst bijgewerkt: maart 2005

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram