Levenseinde verschilt per land

nieuws Waar een patiënt sterft en/of zijn laatste lijden verkort wordt, verschilt sterk per land. Zo sterven in Zweden en Wales bijna 2 op de 3 patiënten in een ziekenhuis. In Nederland is dat maar 1 op de 3. In Vlaanderen is het de helft (51,6%). Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van de onderzoeksgroep van de Vrije Universiteit Brussel 'Zorg rond het Levenseinde' (Palliative Medicine (2008;6:702-10)
De verklaring zit volgens de onderzoekers vooral in de verschillen in het aanbod van thuiszorg, ziekenhuizen, rusthuizen, palliatieve eenheden, maar ook in de gevoerde politiek en in tradities en gewoonten. Nederland bijvoorbeeld voert een bewuste politiek om oudere patiënten op het einde van hun leven zo min mogelijk te verplaatsen naar een ziekenhuis en heeft bovendien voldoende rusthuizen en thuiszorgfaciliteiten voorzien daarvoor.
Vlaanderen zou, conform de wensen van zijn inwoners, ook meer mensen thuis willen laten sterven, maar de gezondheidspolitiek is daar niet consequent genoeg op gericht. De onderzoeksresultaten, die zijn gepubliceerd in Palliative Medicine, dragen volgens de auteurs bij aan een rationeel gezondheidsbeleid om minder mensen in het ziekenhuis te laten sterven.
De onderzoekers verzamelden gegevens over 900.000 sterfgevallen in Nederland, Vlaanderen, Denemarken, Zweden, Schotland, Engeland en Wales.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram