Verband blootstelling pesticiden en Parkinson

nieuws Pesticiden en insecticiden verhogen de kans op de ziekte van Parkinson. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers aangetoond (gepubliceerd in BMC Neurology journal). Vooral bestrijdingsmiddelen op basis van chloor en fosfaat kunnen de kans op Parkinson aanzienlijk verhogen. De gevaarlijkste hiervan worden in de EU niet meer gebruikt.
De onderzoekers van Duke University hebben naar ruim driehonderd Parkinson patiënten gekeken die werden vergeleken met ruim tweehonderd gezonde familieleden. Daarbij bleken de Parkinson patiënten 61 procent meer kans te hebben om in directe aanraking met pesticiden en insecticiden te zijn geweest (recreationeel gebruik in huis en tuin, dus geen professioneel gebruik!). Bij mensen die veel pesticiden gebruikten (meer dan 200 keer tijdens hun leven), verdubbelde de kans op Parkinson.
Het verband tussen direct contact met pesticiden en het oplopen van Parkinson lijkt los te staan van families met een erfelijke aanleg voor Parkinson. Als een ouder dus door contact met pesticiden Parkinson krijgt, hebben de kinderen niet persé een verhoogd risico. De wetenschappers weten niet of bij mensen met Parkinson in de familie, de kans nog meer wordt verhoogd door direct contact met pesticiden.
Eerder onderzoek in de USA had al aangetoond dat Parkinson meer voorkomt in landbouwgebieden, vooral dan bij mensen die water uit een waterput drinken.
De ziekte is een aandoening van het zenuwstelsel met als voornaamste kenmerken beven, spierstijfheid, bewegingstraagheid, loop- en spraakstoornissen en vaak ook geheugenstoornissen, somberheid en moeheid. De oorzaak is een gevolg van afsterven van zenuwcellen in de middenhersenen.

Lees ook: Ziekte van Parkinson


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram