Overgewicht leidt niet tot vroeger overlijden

nieuws Mensen met overgewicht en obesitas sterven niet eerder dan zij die een normaal gewicht hebben. Tot dit besluit komen Rotterdamse en Amerikaanse onderzoekers, nadat ze de levensverwachting van bijna 6.500 mannen en vrouwen van 55 jaar en ouder hebben onderzocht. De studie verscheen in het Plos Magazine.

Mannen en vrouwen met overgewicht en ernstig overgewicht (obesitas) leven weliswaar even lang, maar lopen wel meer risico op diabetes type 2 (suikerziekte). Mannen met obesitas krijgen deze aandoening 2,8 jaar eerder dan normaal, vrouwen met obesitas 4,7 jaar eerder. Dat kan ernstige gevolgen hebben op hun levenskwaliteit.

Diabetes is een ziekte waarbij de bloedspiegels van glucose abnormaal hoog zijn. Daardoor geeft het lichaam onvoldoende insuline af. Dit kan op den duur leiden tot onder meer slechte bloedcirculatie, minder goed zien, problemen in de benen, zweren en diepe infecties.

Bron:
http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1002086
http://www.erasmusmc.nl/corp_home/corp_news-center/2016/2016-08/even.oud.met.overgewicht/


Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram