Is stofzuigen slecht voor de gezondheid?

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Bij stofzuigen komt veel stof in de lucht terecht. Sommige stofzuigers blazen deze stofdeeltjes zelf de lucht in, maar ook het stofzuigen zelf (ook met een nieuwe stofzuiger of centraal stofzuigersysteem) zorgt voor veel extra stof in de lucht. Deze stofdeeltjes bevatten onder andere materiaal van huisstofmijten en bacteriën, wat kan leiden tot luchtwegklachten.

Recent onderzoek in Australië testte een twintigtal stofzuigers van bekende merken zoals Dyson, Electrolux, iRobot, Hoover en Sanyo. De onderzoekers maten 62 verschillende luchtemissies. Bij allen kwamen bacteriën, stof en allergenen terug in de lucht. Nieuwere en duurdere stofzuigers zorgden over het algemeen voor minder luchtvervuiling dan de oudere en goedkopere modellen.

Ook bij stofzuigers waarbij gebruik gemaakt werd van speciale filters bleken niet veel minder stof en bacteriën te verspreiden. Het niveau van stof en bacteriën was slechts iets lager dan van de stofzuigers die niet gebruik maakten van deze speciale filters.
HEPA-filters verhinderen dat opgezogen microscopisch kleine deeltjes door de filter terug in de lucht worden geblazen. Omdat ze meer allergenen tegenhouden, wordt vaak gezegd dat het anti-allergische filters zijn. HEPA-filters kunnen effectief kleinere stofdeeltjes filteren, maar de wrijving van de borstel met de grond doet ander stof opwaaien en dat blijft allergische reacties opwekken. Daarom is het beter dat allergielijders stofzuigen aan een ander overlaten.

• Wanneer u de stofzuigerzak vervangt, reinig dan ook de filters (indien mogelijk) in een sopje en laat deze goed drogen voor het terugplaatsen. Zorg dat de stofzuigerzak niet te vol is (sommige stofzuigers hebben een indicator).

• Lucht goed tijdens stofzuigen, vegen en afstoffen.

• Neem gladde oppervlakken af met een vochtige doek en vervang deze doek dagelijks.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram