Schoolbereikbaarheidskaart: Veilige routes in een oogopslag

nieuws Baan een weg voor ouders, leerlingen en personeel en maak een schoolbereikbaarheidskaart. Het is een praktisch en handig middel om meer bekendheid te geven aan veilige en alternatieve wegen voor zachte weggebruikers. In een oogopslag vindt iedereen de veiligste en aangenaamste weg van en naar school.
De schoolbereikbaarheidskaart omvat het stratenplan van de gemeente, waarop de veilige en gevaarlijke routes en invalswegen naar de scho(o)l(en) ingekleurd zijn. Bovendien staan er speciale markeringen op de kaart voor zachte weggebruikers en duurzame verplaatsingen, bv. autovrije wegels en paden staan speciaal aangeduid, knelpunten krijgen een woordje uitleg in de marge, (be)veilig(d)e oversteekplaatsen, veilige parkings en openbaar vervoersmodaliteiten vind je meteen terug op de kaart.

Voordelen
• Het leidt tot meer duurzame verplaatsingen en minder auto’s in de schoolomgeving.
• Een constructieve samenwerking tussen gemeente(n) en scho(o)l(en) komt op gang.
• De gemeente krijgt duidelijk zicht op knelpunten.
• Gemeenten die een schoolbereikbaarheidskaart uitgeven kunnen subsidie vragen via module 15 van het mobiliteitsconvenant.
• De kaart is uitstekend lesmateriaal om aan de eindtermen verkeers- en mobiliteitseducatie te werken.
• Kinderen leren de veiligste woon-schoolroutes kennen en kunnen ze met hun ouders gaan verkennen.

Begeleiding op maat
De Vlaams Stichting Verkeerskunde biedt je praktische begeleiding tijdens de werkgroepsessies. Met de blanco enquête die je krijgt, onderzoek je de knelpunten. De VSV-medewerker helpt de werkgroep de knelpunten te analyseren en zoekt mee naar de veiligste alternatieven.
De VSV reikt je bovendien een sjabloon aan (in een aantrekkelijke lay out en klaar voor druk) dat je kunt gebruiken voor de achterzijde van je kaart. Het staat boordevol tips voor duurzame verplaatsingen. De voorzijde personaliseer je zelf met de schoolbereikbaarheidskaart van jouw gemeente, je eigen informatie en de gepaste logo’s.

Kostprijs
De begeleiding bij de opmaak van een schoolbereikbaarheidskaart kost 100 euro per school.

Info:
www.verkeerskunde.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2009

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram