Alles over het vaderschapsverlof of geboorteverlof voor meeouders

dossier

Word je binnenkort vader of meeouder? Allereerst een dikke proficiat. Net als de mama heb jij recht op geboorteverlof.

Wat is het geboorteverlof ?

Een vader of meeouder heeft als vol- of halftijdse werknemer recht op 15 werkdagen geboorteverlof. Ook zelfstandigen krijgen 15 dagen. Vanaf 2023 wordt het verlof opgetrokken tot 20 werkdagen.

Die dagen moeten binnen vier maanden na de geboorte van je dochter of zoon opgenomen worden. Of je de verlofdagen verspreidt of in één keer opneemt, kies je zelf, maar je moet ze wel opnemen per dag of halve dag. In uren is dus niet mogelijk. De dag van de bevalling geldt als eerste dag van die periode van vier maanden. Het aantal dagen geldt ook voor een meerling. Of je nu één kindje of een tweeling krijgt, maakt dus niet uit.

Hoe vraag je het geboorteverlof aan?

Er bestaat nog geen standaardformulier om het verlof aan te vragen bij je werkgever. Als biologische vader breng je je werkgever zo snel mogelijk op de hoogte van de geboorte van je kind, en laat je onmiddellijk ook weten dat je geboorteverlof wenst te nemen. Je bezorgt een kopie van de geboorteakte, en in geval van meemoederschap is ook een uittreksel uit het bevolkingsregister nodig. Na de goedkeuring van je werkgever, kan je een uitkering aanvragen bij jouw ziekenfonds.

Als zelfstandigen of meewerkende echtgenoot dien je een aanvraag in bij je sociaalverzekeringsfonds, en dat vóór het einde van het kwartaal dat volgt op het kwartaal waarin je kindje geboren werd.

Welk bedrag krijg je ?

De eerste drie dagen blijf je je normaal loon behouden. De overige dagen krijg je een uitkering van het ziekenfonds, die 82 % van je begrensde brutoloon bedraagt.

Zelfstandigen krijgen een forfaitair bedrag van 84,09 euro per dag of 42,05 euro per halve dag. In 2022 althans, want dat bedrag wordt geïndexeerd.

Bescherming tegen ontslag

Van zodra je als werknemer schriftelijk melding doet van het vaderschapsverlof of verlof voor meeouderschap, ben je tot drie maanden na de kennisgeving beschermd tegen ontslag.

Lees ook:
Op welke premies heb je recht bij de geboorte van je kindje?
Ouderschapsverlof aanvragen: regels en bedrag
Wanneer, hoe en waar kan je het moederschapsverlof aanvragen?

Bronnen:
https://overheid.vlaanderen.be
https://www.kidslife.be
https://www.riziv.fgov.be
https://www.vlaanderen.be
https://werk.belgie.be


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram