Ondervoeding dreigt bij 70-plussers

nieuws Bijna zes op tien (57 procent) zeventigplussers lopen een reëel risico om ondervoed te raken. Dat blijkt uit onderzoek door Belgische huisartsen en voedingsfabrikant Nutricia België. Voor het onderzoek 'NutriAction 2008' zijn ruim vijfduizend ouderen onderzocht.
Van de onderzochte groep bleek bijna een op zes (16 procent) ook daadwerkelijk ondervoed. Het risico van ondervoeding blijkt iets groter bij vrouwen dan bij mannen en neemt toe, naarmate de leeftijd stijgt.
Ondervoeding en het verlies aan mobiliteit gaan hand in hand: ondervoeding leidt namelijk tot gewichtsverlies en verlies aan spiermassa en uiteindelijk tot vermindering van spierkracht. Bij de senioren met een BMI kleiner dan 20 was 47% bed/stoel gebonden en slechts 26% volledig zelfstandig mobiel terwijl dit bij diegenen met een BMI groter dan 20 respectievelijk 29.7 % en 43 % was.
De ondervoeding is eenvoudig op te lossen, aldus de onderzoekers. Ondervoeding aanpakken is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Naast de oudere zelf, moeten ook familie, verzorgers, artsen en omringend paramedisch personeel alert zijn bij gewichtsverlies, verlies van eetlust, loszittende kleren, juwelen of tanden. De overheid kan zijn verantwoordelijkheid opnemen door structuren te creëren waarbinnen ondervoeding gemakkelijker opgespoord en goedkoper behandeld kan worden.
Er bestaan vele manieren om ondervoeding te voorkomen en patiënten meer voedingsstoffen te laten opnemen. De meest voor de hand liggende zijn dieetadvies en het inschakelen van kleine tussenmaaltijden. In sommige gevallen is medische drinkvoeding een oplossing.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram