Extra testosteron goed voor oudere mannen?

nieuws Het toedienen van extra testosteron (het mannelijk hormoon) aan oudere mannen heeft geen positief effect op de gezondheid, de fitheid of de cognitieve vermogens, aldus onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht (JAMA, 2008, nr1). Het testosterongehalte in het bloed daalt met het ouder worden.
Ruim tweehonderd gezonde mannen tussen de 60 en 80 jaar oud deden mee aan het onderzoek. De mannen hadden een lager dan normaal testosterongehalte (gemiddelde 13,7 mnol/L). De ene helft gebruikte dagelijks tabletten testosteron (80 mg), de andere helft een placebo. Na een half jaar bleken de mannen die testosteron te krijgen, een lager vetgehalte en meer spiermassa te hebben, maar dat had geen enkel effect op hun functionele mobiliteit, spierkracht of botdichtheid. Ook werd geen positief effect op de cognitieve functie vastgesteld.
De onderzoekers besluiten dan ook dat het toedienen van testosteron geen enkel voordeel heeft in termen van gezondheid, beter functioneren of betere cognitieve prestaties. Anderzijds werden geen negatieve effecten van de testosteron-toediening vastgesteld.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram