Eenzame ouderen eerder dement

123-vr-ouder-senior-tel-hulp-psych-06-15.jpg

nieuws Ouderen die weinig participeren in de samenleving, minder vaak contact hebben met anderen en zich eenzamer voelen, hebben een verhoogde kans op dementie. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor geneeskunde, op basis van een studie aan de Rijksuniversiteit Groningen, gepubliceerd in het tijdschrift Ageing Research Reviews. De studie onderzocht de sociale relaties van ouderen, zoals de omvang van hun sociale netwerk, maatschappelijke participatie, frequentie van sociale contacten, eenzaamheid en tevredenheid met het sociale netwerk.

Vooral weinig sociale contacten, meer eenzaamheid en minder participatie gingen gepaard met een hogere kans op dementie. De relatieve risico’s zijn vergelijkbaar met reeds bekende risicofactoren voor dementie, zoals laag opleidingsniveau, depressie, gebrek aan lichaamsbeweging, hypertensie, diabetes en roken. Volgens de onderzoekers stimuleren intellectuele, sociale en fysieke activiteiten het brein. Ook kan eenzaamheid stress veroorzaken, en stimuleren sociale activiteiten mogelijk een gezonde leefstijl. Zij noemen niet de mogelijkheid dat mensen met beginnende dementie sociale interacties uit de weg gaan; dan is de eenzaamheid niet de oorzaak, maar een gevolg van de dementie. Toekomstig onderzoek zou volgens hen de samenhang tussen verschillende leefstijlfactoren in kaart brengen, waarschijnlijk werken gecombineerde interventies het beste.

Laatst bijgewerkt: juni 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram